Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cez symbolicky zatvorené hranice prešlo vyše 3000 ľudí

Cyklomost v dunajsko-moravskom regióne spája Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof. Foto: TASR - Martin Baumann

Víkend zatvorených hraníc organizuje každoročne Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa a Devínskou Novou Vsou.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Po Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi prešlo počas nedeľného (17. 11.) symbolického uzatvorenia hraníc medzi Slovenskom a Rakúskom viac ako 3000 návštevníkov. Tí si tak zároveň pripomenuli 30. výročie pádu Železnej opony a zažili, ako kedysi vyzeral priechod cez štátne hranice.

"Najväčší nápor na "colnú kontrolu" na cyklomoste vytvorili peší návštevníci. Do Rakúska sa ich rozhodlo ísť vyše 2600 a výlet na "Západe" si mohli užiť vďaka opečiatkovanej cestovnej doložke a správne vyplnenému colnému prehláseniu," priblížil devínskonovoveský starosta Dárius Krajčír.

Najväčší "útek" cez hranice zaznamenali po 14.00 h, keď sa na Západ rozhodlo odísť takmer 600 ľudí. "Podľa údajov z cyklosčítačky môžeme potvrdiť, že nám za hranicami včera neostal žiaden narušiteľ a že všetci občania sa poctivo vrátili," doplnil Krajčír.

Víkend zatvorených hraníc organizuje každoročne Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa a Devínskou Novou Vsou. Podujatie je súčasťou Festivalu Slobody. V čase, keď sú hranice symbolicky uzatvorené, je možné prejsť len s "cestovnou doložkou" a "colným a devízovým vyhlásením", ktoré si cestujúci na Západ vybavujú priamo na mieste.

Súčasťou podujatia bývajú aj rôzne prednášky, ktoré približujú napríklad procesy, ktoré predchádzali oficiálnemu vycestovaniu pred 30 rokmi, ale aj o kreatívne úteky cez hranice. Tento rok sa prednáška týkala úteku 18-ročného Hartmuta Tautza, ktorý zahynul na československo-rakúskej hranici na úteku za slobodou, keď ho roztrhali psy. Mladý Nemec je dodnes jedinou rehabilitovanou obeťou Železnej opony, v auguste 2016 mu na konci Kopčianskej ulice, neďaleko železničného priecestia smerom na Kittsee a vojenského cintorína v bratislavskej Petržalke odhalili pamätník.

Vyvrcholením spomienkového podujatia býva pietny pochod k pamätníku obetiam železnej opony a čítanie ich mien.