Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Organizujú prednášku Stopy Přemysla Otakara II. v Bratislave

Rozmerné plátno Přemysl Otakar II., kráľ železný a zlatý - obraz pochádzajúci z cyklu Slovanská epopeja má rozmery 480 x 405 cm. Foto: TASR/Vladimír Benko

Pozývajú na prednášku Stopy Přemysla Otakara II. v Bratislave Přemysl Otakar II. preukázateľne navštívil vtedajší Prešporok v roku 1270, aby dohodol mier s uhorským kráľom Štefanom V.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Český kráľ Přemysl Otakar II. a jeho stopy v Bratislave a okolí sú témou prednášky, ktorú v utorok (30. 4.) organizuje Český spolok Bratislava (ČSB). Krajanský spolok o tom informuje na svojom webe.

Osobnosť "železného a zlatého" Přemyslovca predstaví Petr Skácel, prednáška bude spojená s videoprojekciou.

Přemysl Otakar II. preukázateľne navštívil vtedajší Prešporok v roku 1270, aby dohodol mier s uhorským kráľom Štefanom V. Český kráľ mal na území dnešnej Bratislavy, respektíve na Devíne už v roku 1261 uzavrieť sobáš s vnučkou uhorského kráľa Bela IV. Kunhutou. Jeho prítomnosť je takisto doložená na viacerých miestach v blízkosti Bratislavy, na území dnešného Dolného Rakúska.

Přemysl Otakar II. bol synom Václava I., českým kráľom sa stal v roku 1253. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších českých panovníkov. Obdobie jeho vlády je charakterizované zakladaním kráľovských miest i výstavbou hradov, rozvoj zaznamenalo aj mincovníctvo a ťažba drahých kovov.