Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nitre bude Dado Nagy besedovať aj s Veronikou Homolovou Tóthovou

Na snímke spisovateľka Veronika Homolová Tóthová. Foto: TASR/Marko Erd

Prvý z literárnych diskusných večerov sa bude konať 21. marca. Jeho hosťom bude spisovateľ, novinár, publicista a prekladateľ Martin Jurík

Nitra 5. marca (TASR) – V Nitrianskej galérii sa od marca budú môcť čitatelia opäť stretávať so svojimi obľúbenými spisovateľmi. V poradí 13. ročník Cyklu besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1 bude aj tento rok moderovať Dado Nagy.

Prvý z literárnych diskusných večerov sa bude konať 21. marca. Jeho hosťom bude spisovateľ, novinár, publicista a prekladateľ Martin Jurík. „Zviditeľnil sa politickým trilerom Kým nás smrť nerozdelí, bláznivou fantasy sériou Škoricovník a steampunkovou alternatívnou históriou Projekt Zenta,“ uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Ďalšia beseda bude 4. apríla a moderátor Dado Nagy na nej predstaví Veroniku Homolovú Tóthovú. „Venuje sa zaznamenávaniu príbehov ľudí, ktorí prežili nacistické alebo komunistické prenasledovanie. Nakrútila viac ako sedemdesiat reportáží a niekoľko dokumentárnych filmov. Knižný debut Mengeleho dievča vzbudil nebývalý čitateľský záujem a stal sa bestsellerom. Aktuálnou novinkou v jej tvorbe je román Mama milovala Gabčíka,“ povedala Vadelová.

Poslednou literárnou besedou z jarnej série diskusných večerov bude stretnutie s Etelou Farkašovou, ktoré sa bude konať 25. apríla. „Patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenskej literatúry a filozofie. Napísala množstvo prozaických titulov, esejí, básnických zbierok i odborných publikácií. V rámci filozofie sa venuje teórii poznania i feministickej filozofii. Je aktuálnou držiteľkou prestížnej ceny Anasoft litera, ktorú získala za svoj najnovší román Scenár,“ dodala Vadelová.