Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Budovu rozostavaného okresného úradu v Detve plánuje mesto predať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto už rokovalo so záujemcami, ktorí boli ochotní budovu kúpiť. Stroskotalo to však na územnom pláne, kde uvedená plocha nie je určená na bytovú výstavbu.

Detva 24. apríla (TASR) - Budovu rozostavaného okresného úradu v Detve plánuje mesto predať. Návrhom na schválenie podmienok súťaže sa budú zaoberať mestskí poslanci na svojom aprílovom zasadnutí. TASR to v stredu povedal primátor mesta Branislav Baran.

Dodal, že majú záujemcov o kúpu. Samospráva totiž podľa neho v súčasnosti nemá financie na to, aby tento svoj majetok obnovila a ani si naň nebude brať úver. "Riešenie je v podobe vstupu súkromného kapitálu. A to predajom stavby s tým, že mesto určí podmienky budúceho využitia objektu," pripomína dôvodová správa v materiáli pre poslancov.

Mesto už rokovalo so záujemcami, ktorí boli ochotní budovu kúpiť. Stroskotalo to však na územnom pláne, kde uvedená plocha nie je určená na bytovú výstavbu. "Územný plán v doplnku číslo šesť sa tak bude meniť na to, aby bolo budovu možné prestavať na byty," spomenul v stredu primátor s tým, že tam nechcú príbytky nižšieho štandardu. Mali by byť vyššej kvality. Aj to je podľa neho jedna z podmienok pre kupujúceho. Statický posudok budovy v minulosti vyšiel kladne. Znamená to, že budova je vhodná na dostavanie alebo prestavbu v takej podobe, v akej je. Dá sa prerobiť aj na byty, čo bola pre mesto smerodajná informácia.

Budova stojí na začiatku Detvy od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. V minulosti ju vlastnilo Ministerstvo vnútra SR a mesto nemalo možnosť túto stavbu riešiť. V roku 2023 podpísali darovaciu zmluvu, ktorou budova prešla do vlastníctva mesta. V súčasnosti chátra, jej stav sa stále zhoršuje.