Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hrozba lavín v slovenských pohoriach je malá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Oproti predchádzajúcim dňom sa na horách ochladilo.

Liptovský Hrádok 19. januára (TASR) – V slovenských pohoriach pretrváva aj v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

„Vo všeobecnosti je snehová pokrývka na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. Povrch snehovej pokrývky je vzhľadom na nízke teploty počas celého dňa tvrdý, miestami zľadovatený. Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier, najmä na severných orientáciách, prípadne v zatienených úzkych žľaboch, môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol Sedlák.

V nedeľu ráno bolo v horách oblačné počasie, hmlisto, v najvyšších polohách Vysokých Tatier jasno. Oproti predchádzajúcim dňom sa ochladilo. Teploty sa pohybovali v rozsahu od -12 na vrcholoch hôr po -5 stupňov Celzia v horských dolinách.

Vo všetkých polohách prevláda severné prúdenie, v najvyšších polohách fúkal silný nárazový vietor do 11 metrov za sekundu. Sneh je počas celého dňa tvrdý až ľadový, miestami sa vyskytuje kôra. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom, zľadovatenom svahu.