Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Živé vianočné stromčeky budú zhodnotené v košickej kompostárni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas minuloročnej sezóny vyzbierali približne 40 ton tejto dreviny.

Košice 7. januára (TASR) – Zber a odvoz živých vianočných stromčekov v Košiciach bude spoločnosť Kosit realizovať na základe požiadavky a v spolupráci s mestom Košice od stredy (9.1.) do 28. februára. Ako TASR informovala Silvia Karolyiová z uvedenej spoločnosti, pôjde o ich ekologické zhodnotenie. Počas minuloročnej sezóny vyzbierali približne 40 ton tejto dreviny.

"Stačí, aby obyvatelia nepotrebné živé vianočné stromčeky nechali na vyhradených miestach a naši kolegovia, ktorých sme na to špeciálne vyčlenili, sa už o ne postarajú. Tento tzv. zelený odpad bude následne zhodnotený v mestskej kompostárni v Bernátovciach," uviedol riaditeľ divízie služieb Michal Hrabovský s tým, že stromčeky nie je potrebné baliť do plastových fólií, zväzovať špagátom, alebo ukladať do škatúľ. Je však potrebné, aby boli riadne odzdobené od dekorácií.

V súvislosti so zberom živých vianočných stromčekov spúšťa Kosit na sociálnej sieti aj súťaž. Ako za spoločnosť spresnil Jozef Verbovský, cieľom je poukázať, že je nevyhnutné pozerať sa na odpad, akým je živý vianočný stromček, ako na komoditu, ktorú je ešte možné ekologicky alebo energeticky zhodnotiť. "Pre zaradenie do súťaže stačí, aby nám fanúšikovia Za čistejšie Košice - či už do súkromnej správy, alebo do komentára, zaslali fotografiu svojho správne odzdobeného vianočného stromčeka, ktorý práve nechali na konkrétnom mieste pre jeho odvoz," vysvetlil.

Zároveň pripomenul, že živý vianočný stromček je vhodný aj do kompostovacieho zásobníka.