Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Múzeum v Krupine získalo písomnosti o Geschwindovi i vzácnu rytinu

Radnica v Krupine. TASR - Jozef Poliak Foto: TASR

Z banskoštiavnického antikvariátu múzeum získalo tiež rytinu Hontianskej župy od Samuela Mikovíniho z roku 1742, ktorá bola pôvodne vytlačená ako súčasť IV. zväzku Notítií Mateja Bela.

Krupina 5. decembra (TASR) - Výnimočné predmety kultúrnej a historickej hodnoty, ako napríklad písomnosti k životným osudom najvýznamnejšieho šľachtiteľa ruží na Slovensku Rudolfa Geschwinda, či rytinu Hontianskej župy od Samuela Mikovíniho z roku 1742, sa podarilo v uplynulom období získať mestu Krupina - Múzeu Andreja Sládkoviča. Predmety v hodnote niekoľko tisíc eur získalo múzeum vďaka podpore Fondu na podporu umenia a príspevku mesta Krupina.

Šľachtiteľ ruží Rudolf Geschwind pôsobil v Krupine v druhej polovici 19. storočia ako lesmajster mesta a práve tam vyšľachtil najviac svojich unikátnych ruží. Sám uvádzal, že ich bolo 707, dodnes sa však zachovalo asi 120.

"S podporou fondu sa podarilo získať aj tlačené publikácie učiteľa evanjelickej triedy miešanej ľudovej školy Samuela Kaunica a Ondreja Braxatorisa – otca Andreja Sládkoviča a jednu knihu od Krupinčana Jozefa Strakoviča, spolu v hodnote 3000 eur," uviedol historik a vedúci múzea Miroslav Lukáč.

Z banskoštiavnického antikvariátu múzeum získalo tiež rytinu Hontianskej župy od Samuela Mikovíniho z roku 1742, ktorá bola pôvodne vytlačená ako súčasť IV. zväzku Notítií Mateja Bela. "Je na nej aj mesto Krupina a ďalšie dve z obdobia protitureckých bojov z roku 1664," podotkol Lukáč.

Špeciálnou akvizíciou z rovnakého zdroja je Almanach Nitra IV. z roku 1847, v ktorom sú už v novej štúrovskej spisovnej slovenčine publikovali slovenskí romantici, medzi ktorých patril aj krupinský rodák básnik Andrej Sládkovič, ktorý aj svoje diela Marína, Detvan a iné publikoval práve v takejto podobe slovenčiny.

Posledným získaným predmetom je obraz Jozefa Kollára Krupina – Malé námestie z rokov 1948 - 49 z pozostalosti rodiny Andreja Alakšu, predstaviteľa mesta a riaditeľa základnej školy v Krupine.