Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Župné dni pripomenú prvé zasadanie Košickej župy spred 100 rokov

Na archívnej snímke Župné mestečko v rámci Župných dní v okolí Námestia Maratónu mieru v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Úrad KSK chce verejnosti priblížiť činnosť a kompetencie krajskej samosprávy prostredníctvom piatich tematicky ladených zón, ku ktorým patria KSK zóna, Eko zóna, Detská zóna, Relax zóna a Gastro zóna.

Košice 19. apríla (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) organizuje v regiónoch Župné dni, ktoré budú trvať od pondelka 22. apríla do 17. mája. Oslávi nimi 100. výročie prvého zasadnutia zastupiteľstva Košickej župy. Program sa odštartuje v Rožňave, pokračovať bude v Spišskej Novej Vsi a Michalovciach a vyvrcholí v Košiciach, kde ožije Župné mestečko na Námestí Maratónu mieru.

Úrad KSK chce verejnosti priblížiť činnosť a kompetencie krajskej samosprávy prostredníctvom piatich tematicky ladených zón, ku ktorým patria KSK zóna, Eko zóna, Detská zóna, Relax zóna a Gastro zóna.

Cieľom KSK zóny je predstaviť činnosť úradu a projekty, ktoré kraj realizuje. "Jedným z dlhodobých projektov je vodíkové údolie, ktoré má za cieľ transformovať každodenný život východniarov prostredníctvom revolučnej technológie vodíka. V prezentačnom stánku spolu so Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach si budete môcť vyskúšať vodíkové bicykle, RC autíčka, či preskúmať autobus na vodík s preskleným dnom," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Interaktívna putovná výstava priblíži históriu a 100. výročie zasadnutia Košickej župy z čias prvorepublikového Československa. V budove Úradu KSK v Košiciach si záujemcovia budú môcť pozrieť dobovú pracovňu prvého župana Košickej župy s fotopointom. Zaujímavé osobnosti ožijú v podobe živých sôch. Svoju činnosť predstavia krajské organizácie ako IDS Východ, Dobrovoľní hasiči KSK, Správa ciest KSK či Remeselnícky inkubátor. Pripravené budú aj remeselné trhy a tvorivé dielne pre deti aj dospelých. V rámci KSK zóny sa uskutoční aj pokus o vytvorenie slovenského rekordu v tkaní pokrovca z recyklovaného materiálu.

Program a informácie o aktivitách v jednotlivých zónach sú na webstránke www.zupnedni.sk.