Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nové Zámky sa v januári na rok stanú Mestom kultúry

Na snímke námestie v Nových Zámkoch. Foto: Teraz.sk

Zúčastní sa na ňom 38 partnerov, ktorí sa budú počas roka podieľať na množstve kultúrnych podujatí a festivalov.

Nové Zámky 11. januára (TASR) – Slávnostným podujatím s názvom Otvorené Zámky sa 23. januára v Cisársko-kráľovskej historickej jazdiarni začne oficiálne rok, v ktorom sa Nové Zámky stanú Mestom kultúry 2020. Titul sa mestu podarilo získať zásluhou projektu Vzdušné Zámky.

Zúčastní sa na ňom 38 partnerov, ktorí sa budú počas roka podieľať na množstve kultúrnych podujatí a festivalov. Okrem titulu získalo mesto na podporu kultúry aj finančnú dotáciu v hodnote 300 000 eur. Podľa organizátorov bude hlavným prínosom projektu profesionálne koncipovaná programová skladba, ktorá predstaví rôzne formy súčasného umenia a tradičnej kultúry s celoslovenským a medzinárodným presahom.

Jednotlivé podujatia budú svojím obsahom a smerovaním zamerané na odlišné cieľové vekové, kultúrne a národnostné skupiny.

„Zároveň vytvoria priestor pre dialógy, zbližovanie, spoznávanie rôznych kultúr, názorov a odlišných umeleckých smerov. Cieľom je vzájomné spoznávanie sa, stieranie umelých rozdielov, vyvracanie predsudkov, vytváranie slobodných diskusných fór a podpora vzájomnej rovnosti v rôznorodosti,“ pripomínajú organizátori.