Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V kúpeľoch Červený Kláštor - Smerdžonka vznikol rekreačný park

Na snímke pltníci prevážajú turistov na pltiach po rieke Dunajec v Červenom Kláštore. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Turistickú sezónu odštartovali aj v najväčšej atrakcii v Červenom Kláštore, ktorou je splav na pltiach po rieke Dunajec.


Červený Kláštor 28. mája (TASR) – Kúpele Červený Kláštor - Smerdžonka sa rovnako ako celá obec, ktorá žije predovšetkým z letného turizmu, pripravujú na letnú sezónu. V areáli vznikol rekreačný park, v ktorom pribudlo niekoľko športových a oddychovo-relaxačných zón, ktoré sú určené na trávenie voľného času návštevníkom každého veku.

Areál tvoria dve nové kolonády, ktoré budú slúžiť na občerstvenie a sedenie. V rámci rekonštrukcie areálu sa pospájali existujúce chodníky s tými novovybudovanými. „Novinkou tejto sezóny bude aj okruh vonkajšej Kneipp terapie s balančným chodníkom. Terapia je založená na pôsobení teplotného rozdielu, teda tepla a chladu. Pomalé chodenie v studenej vode s kombináciou vysokého zdvíhania nôh spôsobuje dráždenie termoreceptorov. Terapia pôsobí priaznivo na látkovú výmenu, zlepšuje krvný obeh a prispieva k otužovaniu organizmu,“ uviedol Vladimír Šmída z marketingového oddelenia kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore. Ako doplnil, tak po vychádzaní z vody sa telo po chvíli prirodzene zahrieva.

„Mostík cez vodu plynule nadväzuje na balančný chodník, ktorého podstatou je chodenie naboso po rôznych povrchoch. Ide o kamienky, šišky, trávu, väčšie kamene, kôru zo stromov, dlažobné kocky a pníky. Návštevník tak musí vždy našľapovať inak, a tým vyrovnávať balans,“ vysvetlil Šmída. Celý areál sa podľa neho bude volať Rekreapark. „Vychádzame zo slova rekreácia, ktoré je svojím spôsobom medzinárodné a podobné v mnohých jazykoch. Už z názvu by malo byť teda domácim i zahraničným návštevníkom jasné, že našli vhodné miesto na pasívny relax, ale vďaka športoviskám aj aktívny oddych a v neposlednom rade užitie si voľných chvíľ,“ vysvetlil.

Na začiatok letnej turistickej sezóny sa pripravuje aj samotná obec. Turisti začínajú do obce prichádzať postupne, ich počet sa zvyšuje najmä cez víkend. Obec postupne začína s kosením trávy a úpravou brehov Dunajca.

Turistickú sezónu odštartovali aj v najväčšej atrakcii v Červenom Kláštore, ktorou je splav na pltiach po rieke Dunajec. Oproti minulým rokom však žiadne väčšie zmeny nezaznamenali. Sezóna na pltiach je otvorená od Veľkej noci do novembra.