Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nová multimediálna prezentácia v synagóge na Liptove oživí históriu

Na snímke priestory židovskej synagógy v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Andrej Galica

Obsahom prezentácie budú autentické svedectvá obetí transportov vo viacerých jazykových mutáciách.

Liptovský Mikuláš 23. januára (TASR) – Expozíciu liptovskomikulášskej synagógy doplní multimediálna prezentácia, ktorá živým spôsobom predstaví európske historické súvislosti. Ústrednou myšlienkou projektu je snaha o potláčanie prejavov antisemitizmu, xenofóbie a iných foriem neznášanlivosti. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Na projekt, ktorý má podporiť vzájomné porozumenie a toleranciu cez vzdelávacie programy pre školy a verejnosť, získala radnica 10.000 eur. "Prezentácia pozostáva z mobilnej zásteny. Tá vytvorí samostatný uzavretý priestor, ktorý bude imitovať vlakovú súpravu s miestami na sedenie. Diváci takto nielen pochopia tragické dejinné udalosti, ale precítia atmosféru, ktorá sprevádzala židovské transporty. Celkový dojem dotvoria zvukové a svetelné efekty," priblížila Michaela Dobrotková z oddelenia projektového manažmentu na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši.

Obsahom prezentácie budú autentické svedectvá obetí transportov vo viacerých jazykových mutáciách. Dobrotková odhaduje, že prezentáciu navštívia tisícky žiakov z mesta a okolia, voľne prístupná však bude všetkým vekovým skupinám.

Výstupom projektu Živé spomienky na európsku kultúru bude podľa Čapčíkovej aj bohatý sprievodný program. Vernisáž prezentácie bude súčasťou dvojdňového podujatia, ktoré sa s účasťou zahraničných hostí uskutoční 5. a 6. mája v synagóge. "Program bude pozostávať z koncertu vážnej hudby, výstavy Európsky holokaust v obrazoch, výstavy výtvarných prác Budúcnosť Európy očami detí, čítania z denníka židovského dievčatka či otvorenej diskusie," dodala hovorkyňa.