Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Priestor pod arkádami na Liptove skrášľuje vyrezávaný betlehem

Drevený betlehem. EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková Foto: TASR

Liptovskomikulášske arkády bude svätá rodina zdobiť do Troch kráľov. Cez rok bude skrášľovať hlavnú expozíciu mestského múzea.

Liptovský Mikuláš 10. decembra (TASR) – Umocniť predvianočnú atmosféru v Liptovskom Mikuláši má nový betlehem, ktorý v týchto dňoch umiestnili pod arkádami pred mestským Múzeom Janka Kráľa. Vyrezávané sochy svätej rodiny v takmer životnej veľkosti vyhotovil umelec a liptovskomikulášsky rodák Miroslav Trnovský so synom Michalom. Dielo vyrábali na objednávku mestského múzea, podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej im to trvalo takmer štvrť roka.

Sochy sú z borovicového dreva. "Zhotoviteľ si dal záležať na znázornení témy tajomstva Vianoc, ktoré sa skrýva v narodení Ježiška. Súsošie z dreva tvorí svätý Jozef, Mária a dieťatko v jasličkách. Nad nimi je umiestnená drevená kométa a dvaja anjeli, ktorí držia v rukách liturgický nápis Sláva Bohu na výsosti. Ten sa viaže k historickému textu piesne Juraja Tranovského," priblížila hovorkyňa.

Primátor mesta Ján Blcháč zdôraznil, že pri inštalácií betlehema sa podarilo využiť jedinečnú architektúru budovy dnešného mestského múzea. Arkády dielo zastrešili a dotvorili atmosféru výjavu svätej rodiny. "Ľudia sa pri betleheme môžu zvečniť cez fotografiu a urobiť si tak pamiatku na sviatky v našom mestečku," povedal.

Betlehem vysvätil predsedajúci zborový farár Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Liptovskom Mikuláši Marián Bochnička. Podľa hovorkyne by sa malo dielo každoročne rozrásť o ďalšie postavy a zvieratká.

Liptovskomikulášske arkády bude svätá rodina zdobiť do Troch kráľov. Cez rok bude skrášľovať hlavnú expozíciu mestského múzea.