Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Dolný Kubín v tomto roku nezvyšuje dane ani miestne poplatky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viaceré samosprávy na Slovensku minulý rok ohlásili zvyšovanie daní a poplatkov. Ako hlavný dôvod uvádzajú legislatívne zmeny, ktoré prinášajú vyššie náklady.

Dolný Kubín 20. januára (TASR) – Miestne dane a poplatky za odpad sa tento rok v Dolnom Kubíne zvyšovať nebudú. Sadzby daní zostanú na rovnakej úrovni ako v roku 2019. Rozhodli o tom dolnokubínski mestskí poslanci.

Viaceré samosprávy na Slovensku minulý rok ohlásili zvyšovanie daní a poplatkov. Ako hlavný dôvod uvádzajú legislatívne zmeny, ktoré prinášajú vyššie náklady. "Uvedomujeme si, že dane sú zdrojom príjmov, ktoré samospráva používa na krytie svojich výdavkov alebo výdavkov súvisiacich s údržbou mestských komunikácií či zelene. My sme sa rozhodli, že zvyšovaniu daní musí predchádzať dôsledná analýza. No v prvom rade musíme hľadať úsporu na strane mesta a mestských organizácií," povedal primátor mesta Ján Prílepok.

Dolnokubínčania tak v roku 2020 zaplatia daň z nehnuteľnosti, za psa, užívanie verejného priestranstva, ubytovanie, ale aj miestny poplatok za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v rovnakej výške ako v predchádzajúcom roku. "Keďže daň za komunálny odpad sa platí za každý kalendárny deň vo výške 0,08 eura, a tento rok je priestupný, daň za komunálny odpad vychádza 29,28 eura za rok," vysvetlila vedúca finančného odboru na mestskom úrade Gabriela Paušlyová.

Zachovaná zostáva aj výška úľav na dani. "Nárok na zníženie k jednotlivým daniam a poplatkom za komunálny odpad nájdu obyvatelia mesta na internetovej stránke mesta vo všeobecných záväzných nariadeniach," ozrejmila Paušlyová.