Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Mesto Prievidza chce zvýšiť bezpečnosť chodcov na Mariánskej ulici

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto v uplynulom období s cieľom zvýšenia bezpečnosti chodcov znížilo na Mariánskej ulici maximálnu povolenú rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu.

Prievidza 26. marca (TASR) - Mesto Prievidza má záujem zvýšiť bezpečnosť chodcov na Mariánskej ulici. V centre mesta chce zabezpečiť stavebné úpravy v podobe výstavby ostrovčekov, vybudovanie zastávkových pruhov či realizácie dopravného značenia. Dodávateľa prác hľadá cez verejnú súťaž, náklady na realizáciu opatrení odhadlo na viac ako 240.000 eur.

Stavebno-technickým riešením samospráva sleduje zvýšenie bezpečnosti chodcov, ktorí prechádzajú cez existujúcu miestnu cestu na Mariánskej ulici. "V lokalite plánuje vytvorenie zastávkových pruhov pre jej bezproblémovú obslužnosť mestskou hromadnou dopravou, vytvorenie ochranných deliacich ostrovčekov, priechodu pre chodcov a úpravu trvalého dopravného značenia," konkretizovala radnica v oznámení vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

"Na Mariánskej ulici sa nachádza základná škola, čo vplýva na zvýšený neusporiadaný pohyb chodcov - detí hlavne v dňoch školského vyučovania. Ďalšími problémami sú nevhodné státie vozidiel počas vykladania detí pred školou, nevhodne umiestnená zastávka MHD či nedodržiavanie predpísanej povolenej rýchlosti," ozrejmila samospráva.

Náklady na zabezpečenie stavebno-technických úprav mesto odhadlo na 241.005,24 eura bez dane z pridanej hodnoty. Ako kritérium pre výber víťaza verejnej súťaže určilo najnižšiu ponúknutú sumu. Vybraný dodávateľ by mal práce zrealizovať na etapy, celé dielo má dokončiť do 30. septembra.

Mesto v uplynulom období s cieľom zvýšenia bezpečnosti chodcov znížilo na Mariánskej ulici maximálnu povolenú rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu.