Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na konferenciu vojenského zdravotníctva krajín V4 príde 80 delegátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom prvého ročníka medzinárodného podujatia je prehĺbiť obrannú spoluprácu krajín v oblasti vojenského zdravotníctva.

Liptovský Mikuláš 4. februára (TASR) – Celkom 61 zahraničných a 19 slovenských delegátov sa od pondelka do stredy (6. 2.) stretne na konferencii vojenského zdravotníctva krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Liptovskom Mikuláši. Cieľom prvého ročníka medzinárodného podujatia je prehĺbiť obrannú spoluprácu krajín v oblasti vojenského zdravotníctva. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Na konferenciu prijali pozvanie aj zástupcovia Centra výnimočnosti pre vojenskú medicínu Budapešť a Multinárodného zdravotníckeho koordinačného centra Koblenz. „Vojenskí lekári a zdravotníci sa budú venovať možným prienikom spolupráce pri odstraňovaní nedostatkových spôsobilostí, akou je napríklad zdravotnícka evakuácia vzdušnými prostriedkami – MEDEVAC. Venovať sa budú aj oblasti výcvikového procesu, vzdelávania príslušníkov zdravotníckych jednotiek, ochrany jednotiek počas nasadenia, zdravotníckej podpore pre špeciálne operácie, veterinárnej podpore a zdravotníckej logistike,“ uviedla hovorkyňa.

Konferencia vojenského zdravotníctva krajín V4 (Visegrad Military Medicine Conference - VIMIMED 2019) bude zameraná na výmenu poznatkov medzi zúčastnenými krajinami, nadviazanie užšej spolupráce či podporu vzájomnej spolupráce v rámci zdravotníckych jednotiek. Organizuje ju Úrad hlavného lekára SR pri príležitosti slovenského predsedníctva v tomto formáte. Zámerom Ministerstva obrany SR je iniciovať pre túto oblasť pravidelné každoročné stretnutia a zintenzívniť vzájomnú spoluprácu.