Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Luníku IX čistia čiernu skládku, odpad odhadujú na 740 ton

Firma Kosit začala s odpratávaním čiernej skládky na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach 14. novembra 2019. Foto: TASR – František Iván

Už predbežné obhliadky miesta pracovníkmi mesta a uvedenej spoločnosti podľa neho ukázali, že samotné vypratávanie nebude jednoduché.

Košice 14. novembra (TASR) – S čistením čiernej skládky v košickej mestskej časti Luník IX začala vo štvrtok spoločnosť Kosit. Odhaduje, že na Hrebendovej ulici na základe objednávky mesta odstráni približne 740 ton odpadu. TASR o tom za firmu informoval Jozef Verbovský.

Už predbežné obhliadky miesta pracovníkmi mesta a uvedenej spoločnosti podľa neho ukázali, že samotné vypratávanie nebude jednoduché - nielen pre náročnosť terénu, ale aj pre množstvo nahromadeného odpadu.



„Mrzí nás, že vzhľadom na vysoké znehodnotenie komunálneho odpadu tejto čiernej skládky musíme po dohode s magistrátom mesta Košice pristúpiť k jeho uskladneniu na skládke Veľké Ozorovce. Takýto odpad totiž nemá také potrebné vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné k jeho energetickému zhodnoteniu, teda na výrobu tepla a elektrickej energie domácnostiam,“ povedal riaditeľ divízie služieb spoločnosti Michal Hrabovský.

Práce na odstraňovaní čiernej skládky sú koordinované v súčinnosti so zástupcami mesta, mestskej časti a za účasti mestskej polície. Tá bude podľa Verbovského počas celého procesu čistenia dohliadať na vytvorenie bezpečného prostredia pre prácu mechanizmov a zamestnancov spoločnosti.

Čistenie čiernej skládky je naplánované do 13. decembra.