Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Nežnú revolúciu budú spomínať aj v Banskej Štiavnici

Banská Štiavnica, archívna snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník

V priestoroch Starej huty odohrajú v piatok a v sobotu o 20.00 h divadelnú komédiu Henricha Žuchu s názvom Nežná osemdesiatdevina.

Banská Štiavnica 15. novembra (TASR) - Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si v Banskej Štiavnici pripomenú dnes a v sobotu 16. novembra niekoľkými podujatiami: spomienkovým stretnutím v centre mesta, výstavou, ale aj divadelnými predstaveniami.

V priestoroch Starej huty odohrajú v piatok a v sobotu o 20.00 h divadelnú komédiu Henricha Žuchu s názvom Nežná osemdesiatdevina. Podľa organizátorov podujatia je predstavenie veselou spomienkou na smutné časy československej totality.

"Vytrvalý zápas za slobodu a demokraciu sa v Československu odohrával nielen na námestiach a tribúnach, ale i v najtemnejších útrobách štátnych inštitúcií. Nežná osemdesiatdevina vytvára priestor pre hlasné vyslovenie želaní a myšlienok, o ktorých sme si kedysi mohli len šepkať," avizujú na internetovej stránke mesta.

Na novembrové udalosti sa bude spomínať v sobotu o 17.00 h aj na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici. "Zapálime sviečky na pamiatku všetkých obetí (moru, totality, zbitých študentov i zavraždeného novinára) a potom o 18.00 h v Art Cafe otvoríme výstavu dobových fotografií a dokumentov a budeme diskutovať na tému November 1989 a súčasnosť," informovala aktivistka a maliarka Oľga Kuchtová na sociálnej sieti.