Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitra od budúceho roku zavedie poplatok za rozvoj

Ilustračná snímka. Foto:

Stanovená sadzba poplatkov nie je podľa primátora vysoká. Ako pripomenul, mesto počas tvorby všeobecne záväzného nariadenia (VZN) komunikovalo aj so zástupcami developerov.

Nitra 12. decembra (TASR) – Nitrianska radnica začne od 1. januára 2020 vyberať poplatok za rozvoj. Platiť ho budú fyzické osoby i firmy za pozemné stavby vybudované na území mesta. Pri všetkých stavbách, či už na bývanie, na priemyselné, poľnohospodárske alebo iné účely je sadzba 20 eur na každý, aj začatý štvorcový meter. Vo štvrtok to na svojom rokovaní odsúhlasili mestskí poslanci.

Podľa slov primátora Mareka Hattasa budú spoplatnené všetky stavby, ktoré nemajú vydané stavebné povolenie do konca roka 2019. „Nám je veľmi ľúto, že k zavedeniu poplatku za rozvoj došlo až teraz. Ak by to bolo skôr, mesto Nitra mohlo mať celkom iné zdroje na rozvoj a infraštruktúru,“ skonštatoval.

Zmysel poplatku za rozvoj je podľa primátora v tom, že peniaze získané od stavebníkov či developerov sa následne využijú na zmiernenie dosahov výstavby či na budovanie infraštruktúry v danej lokalite. „Nemusí to ísť len na výstavbu alebo rekonštrukciu ciest, ale z tých peňazí sa bude hradiť aj budovanie a oprava detských ihrísk, materských škôl a ďalších vecí. My si myslíme, že je to správny krok, ktorý tu už mal byť dávno zavedený,“ uviedol Hattas.

Stanovená sadzba poplatkov nie je podľa primátora vysoká. Ako pripomenul, mesto počas tvorby všeobecne záväzného nariadenia (VZN) komunikovalo aj so zástupcami developerov. „Oni to chápu a vítajú, že budú nastavené jasné pravidlá, takže sa nebudeme musieť dohadovať a handrkovať o tom, kto má do infraštruktúry investovať. Bude to jasne dané, tie peniaze sa musia v danej lokalite využiť. Pre mňa je to transparentný systém na budovanie infraštruktúry v našom meste,“ dodal Hattas.

Podľa viceprimátora Daniela Balka nové VZN jasne upravuje technickú stránku vyberania aj využitia peňazí z poplatku za rozvoj. Peniaze budú využité predovšetkým v lokalite, ktorá bude nejakou výstavbou zasiahnutá. „Je tam však aj možnosť, že ten negatívny účinok výstavby bude kompenzovaný niekde inde. Momentálne je ťažké odhadnúť výnosy z poplatku, ale to očakávanie je, že môžeme získať okolo 250.000 eur ročne, ale môže to byť aj oveľa viac,“ dodal Balko.