Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitrianska galéria predstaví tvorbu Emy Lančaričovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Výstava sa zameriava na médium fotografie z pohľadu naplnenia jej technických a významových predpokladov, teda stálosti a konkrétnosti.

Nitra 12. decembra (TASR) – Nitrianska galéria vo štvrtok sprístupní výstavu s názvom Nemiesto/Nečas. Svoje diela na nej vystavuje fotografka Ema Lančaričová.

Výstava sa zameriava na médium fotografie z pohľadu naplnenia jej technických a významových predpokladov, teda stálosti a konkrétnosti. „Kladie si otázku, nakoľko je fotka schopná zachytiť presný okamih a miesto, a či môže vôbec dosiahnuť objektívnu reprezentáciu zobrazeného,“ uviedol kurátor výstavy Adrián Kobetič.

Ako doplnil, umelkyňa prostredníctvom výstavy vyslovuje názor, že fotografia je sama osebe utopickou. „Rovnako ako utópia, ktorá je idealizovaným, neexistujúcim miestom, aj fotografia zobrazuje nejestvujúci stav, v ktorom akoby sa miesto a čas zdanlivo zastavili. Už v momente, keď fotografia vzniká, sa však priestor mení a moment nenávratne zaniká,“ pripomenul Kobetič.

Ema Lančaričová je rodáčka z Trnavy. Momentálne študuje v záverečnom ročníku na Katedre fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vo svojej práci sa venuje zväčša teoretickým otázkam fotografie, využíva princípy experimentu a často prekračuje rámce fotografie. Jej výstava Nemiesto/Nečas potrvá v priestoroch Galérie mladých do 1. marca 2020.