Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

NOVEMBER89: V Divadle J. G. Tajovského bude diskusia s Ľ. Lesnou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Po diskusii s autorkou predstavíme na javisku divadla inscenáciu Antikvariát, vychádzajúcu z rovnomennej novely Ľuby Lesnej, z knihy Tisícročná žena, uviedol pre TASR umelecký šéf divadla J. Chalupka.

Zvolen 12. novembra (TASR) - Diskusia s autorkou hry Antikvariát, spisovateľkou a aktivistkou Ľubou Lesnou odštartuje v sobotu (16. 11.) o 19.30 h v Divadle J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene už tradičnú Noc divadiel. Zvolenská scéna si podujatím zároveň pripomenie 30. výročie Nežnej revolúcie.

"Po diskusii s autorkou predstavíme na javisku divadla inscenáciu Antikvariát, vychádzajúcu z rovnomennej novely Ľuby Lesnej, z knihy Tisícročná žena," uviedol pre TASR umelecký šéf divadla Ján Chalupka.

Je to divadelná produkcia Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave v réžii Viery Dubačovej, v ktorej účinkujú Emília Vášáryová, Lucia Lapišáková, Michal Ďuriš a Miloš Cibula.

Ide o mrazivé historické fakty, ktoré súvisia s populárnym bratislavským antikvariátom Steiner v období protižidovských represálií na začiatku 40. rokov, v nacistickom Slovenskom štáte. "Arizoval ho známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov. Protagonisti predstavenia sa stretávajú na výstave venovanej známemu spisovateľovi. Spolu s návštevníkmi si výstavu pozerá aj Lydka, ktorá pochopila, že teraz prišiel čas pre jej príbeh," priblížil dej Chalupka.

Po skončení predstavenia je pred budovou DJGT naplánované tradičné stretnutie pri Novembrových sviečkach, kde si spolu s hosťami, divákmi a okoloidúcimi pripomenieme odkazy Nežnej revolúcie.