Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nový Kostol sv. Jozefa robotníka v Budatíne konsekruje biskup T. Galis

Žilinský biskup Tomáš Galis. Foto: TASR/Dušan Hein

Stavba kostola sa začala na jeseň 2016. Stojí na pozemku, ktorý farnosť získala odkúpením od mesta Žilina v hodnote 44.000 eur.

Žilina 8. novembra (TASR) – Nový rímskokatolícky Kostol sv. Jozefa robotníka v žilinskej mestskej časti Budatín konsekruje v sobotu 9. novembra počas svätej omše žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. TASR o tom informoval hovorca Žilinskej rímskokatolíckej diecézy Zdeno Pupík.

Doplnil, že Budatín je v súčasnosti filiálkou farnosti Žilina-Zástranie. "Stavba kostola sa začala na jeseň 2016. Stojí na pozemku, ktorý farnosť získala odkúpením od mesta Žilina v hodnote 44.000 eur. Celkové náklady predstavujú podľa miestneho farára Mariána Záhumenského približne 430.000 eur, pričom veľký objem prác vykonali svojpomocne. Na financovaní sa podieľali najmä farníci prostredníctvom zbierok a darcovia," uviedol hovorca Žilinskej diecézy.

Kostol navrhol architekt Ľubomír Zaymus. "Hrubú stavbu realizovala firma Oravastav, stavebný dozor vykonávala firma Stavar Za, s.r.o. Autorom vitráže a mozaiky je akademický maliar Pavol Muška," dodal Pupík

"Ďakujeme Pánu Bohu, že sme mohli postaviť kostol v Budatíne na Božiu slávu a duchovné dobro veriacich. Ďakujem všetkým, najmä starým a chorým, za modlitby a obety. Ďakujem farníkom za ich prácu, všetkým dobrodincom a anonymným darcom za ich príspevky. Nech tieto a nasledujúce generácie nájdu v tomto chráme všetko to, čo nasýti ich srdce," povedal Záhumenský.