Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Partizánske pristúpilo k zvýšeniu miestnych daní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Príjmy mesta v tomto roku podľa výpočtov radnice narástli približne o milión eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom, súčasne mu narástli povinné výdavky o 1,3 milióna eur.

Partizánske 10. decembra (TASR) - Samospráva Partizánskeho pristúpila k zvýšeniu sadzieb vybraných miestnych daní. Obyvatelia a podnikatelia za svoje nehnuteľnosti zaplatia od budúceho roka priemerne o 42,7 % viac. Opatrením reaguje na legislatívne návrhy, ktoré jej priniesli zvýšené výdavky. Aktualizovaný návrh všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok. TASR o tom informovala prednostka Mestského úradu v Partizánskom Dáša Jakubíková.

"V roku 2019 boli na mesto uvalené viaceré obligatórne výdavky, ktoré neboli dostatočne kryté zo štátneho rozpočtu, a to aj napriek tomu, že očakávaný príjem mesta zo štátneho rozpočtu bude vyšší, ako rozpočtovaný v roku 2018," uviedla radnica v dôvodovej správe.

Príjmy mesta v tomto roku podľa výpočtov radnice narástli približne o milión eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom, súčasne mu narástli povinné výdavky o 1,3 milióna eur. Ide podľa nej predovšetkým o nárast platov zamestnancov v zmysle kolektívnej zmluvy a príplatkov, povinnosť zimnej údržby na všetkých chodníkoch, rekreačné poukazy, obedy zadarmo, nárast poplatkov za skládkovanie, administratívne výdavky v súvislosti s elektronizáciou. "K týmto výdavkom v roku 2019 sa pridajú ďalšie z dôvodu ďalšieho nárastu platov a zníženia príjmov, ktoré súvisia s novelami zákonov v Národnej rade SR," ozrejmila radnica.

Samospráva počíta, že v budúcom roku dostane na podielových daniach o 285.000 eur viac ako v tomto roku. "Toto zvýšenie nepokryje ani už existujúci výpadok za rok 2019, nieto ďalší nárast výdavkov v roku 2020. V tejto situácii existujú dve cesty, ako pripraviť vyrovnaný rozpočet na rok 2020. Zaviesť šetrenie výdavkov a hľadať spôsob na zvýšenie príjmov. Najvýznamnejším vlastným príjmom je daň z nehnuteľností a rovnako, ako iné mestá na Slovensku, navrhujeme túto daň výrazne zvýšiť," vysvetlila.

Pri zvýšení miestnej dane vychádzala samospráva z niekoľkých variantov, pričom mestské zastupiteľstvo schválilo na návrh mestskej rady zvýšenie príjmu z daní z nehnuteľností o 473.000 eur, čo priemerne pri sadzbách predstavuje navýšenie o 42,7 %.

Po novom zaplatí obyvateľ za byt o rozlohe 70 štvorcových metrov (m2) namiesto 13,58 eura 25,20 eura. Za rodinný dom o rozlohe 100 m2 to bude 33 eur namiesto 20,10 eura.

Navýšenie sa dotklo i dane za užívanie verejného priestranstva, ktorá stúpne zo 7,30 eura za m2 a rok na 14,60 eura na m2 a rok.