Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po páde strechy na obytnom dome trvá v Krompachoch mimoriadna situácia

Na snímke bytovka, na ktorej sa prepadla strecha na Hornádskej ulici v Krompachoch. Pod jej ťarchou sa naklonila aj časť múru. Krompachy, 8. novembra 2019. Foto: TASR František Iván

Strecha spadla zrejme v dôsledku toho, že boli pod ňou rozobraté krokvy – tiahla, ktoré ju držali pohromade.

Krompachy 8. novembra (TASR) – Po tom, ako sa v noci zo stredy (6. 11.) na štvrtok (7. 11.) zrútila strecha jedného z obytných domov na Hornádskej ulici v Krompachoch, trvá v meste mimoriadna situácia. Pre TASR to potvrdila primátorka Iveta Rušinová s tým, že približne tri desiatky žien s deťmi sú stále umiestnené v komunitnom centre, kde im zabezpečili základnú stravu, hygienu aj náhradné oblečenie.



Mužom samospráva zabezpečila provizórne stany. "Jeden sme rozložili, mohli dostať ležadlá a spacáky, to však nikto z nich nevyužil. Paradoxom tiež je, že niektoré deti ani neprišli do školy, kde mohli byť cez deň v teple a majú tam aj stravu. Všetku ťarchu nechávajú na meste, pýtajú od nás pomoc, ale sami neurobia nič,“ uviedla na margo aktuálnej situácie Rušinová. Nie všetci však čakajú na ulici na pomoc mesta, niektorí z nich odišli k príbuzným či známym a snažia sa situáciu vyriešiť sami.

Primátorka zároveň upozornila, že svoje bývanie si títo ľudia zničili sami. Strecha totiž spadla zrejme v dôsledku toho, že boli pod ňou rozobraté krokvy – tiahla, ktoré ju držali pohromade. K situácii podľa nej prispela aj zanedbaná údržba stavby a jej devastácia obyvateľmi. „V rámci mimoriadnej situácie sme v tejto jednej radovej zástavbe dali urobiť statický posudok, ktorý povie, v akom stave tá stavba je, a či je ešte vôbec obývateľná. Ešte však zatiaľ nie je hotový. Predpokladám, že v podobnom stave sú aj ostatné obydlia na Hornádskej ulici, ale to už je vec, ktorú si musia vyriešiť ich majitelia, to nie je záležitosť mesta. My ich vyzveme, aby si svoje rodinné domy zabezpečili v súlade so stavebným zákonom,“ dodáva Rušinová.

Podľa nej zatiaľ nie je jasné, ako dlho budú môcť byť obyvatelia z narušenej stavby umiestnení v komunitnom centre. To totiž prioritne slúži na iné účely ako na bývanie. V spolupráci s miestnym úradom práce zabezpečili pre zhruba 80 ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, humanitárnu pomoc v podobe základných potravín. Mesto tiež aktívne spolupracuje s Okresným úradom v Spišskej Novej Vsi a Slovenským Červeným krížom.