Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa predstaví rómske súbory

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pripravilo ho Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a predstaví repertoáre štyroch rómskych súborov.

Martin 10. mája (TASR) - Múzeum slovenskej dediny v Martine bude v nedeľu (12. 5.) dejiskom 20. ročníka podujatia Te prindžaras amen - Spoznajme sa. Pripravilo ho Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a predstaví repertoáre štyroch rómskych súborov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že program potrvá od 10.00 h do 16.00 h. "Návštevníci spoznajú tradičné formy rómskeho tanečného folklóru v podaní súborov Romano drom a Šukar čhaja z Hnúšte a tiež súborov Devleskere čhave z Málinca a Klenovske čhaja z Klenovca. Súbory úzko spolupracujú s miestnymi komunitnými centrami a školami," uviedla.

V programe vystúpi aj martinské Umelecké zoskupenie FÉNIX, ktoré dlhodobo a systematicky pracuje najmä s deťmi a mladými ľuďmi z Centier pre deti a rodiny z Martina a Necpál a z rómskej marginalizovanej komunity v martinskej lokalite Bambusky. Záver programu bude patriť vystúpeniu rómskej kapely Junior Boys z Martina.

Počas podujatia sprístupnia výstavu fotografií Romana Čonku s názvom Rómovia v umení. "Roman Čonka je vedúcim Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry pri Štátnej vedeckej knižnici v Prešove, šéfredaktorom periodika Romano nevo ľil a pôsobí v Občianskom združení Jekhetane - Spolu z Prešova," dodala Kiripolská.

Celodenne bude sprístupnená expozícia Romano Drom Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. Detskí návštevníci sa v tvorivej dielni budú môcť naučiť napríklad vyrábať tradičnými spôsobmi tzv. cigánske tkanice.