Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

DIVIAKY V MESTE HUMENNÉ: Podľa odborníka nie je dôvod na paniku

Diviak, ilustračné foto. Foto: TASR

Ak užívateľ nepoľovnej plochy požiada o mimoriadny odstrel, okresný úrad operatívne určí najbližšieho užívateľa poľovného revíru, ktorý zákrok vykoná.

Humenné 17. júna (TASR) – Medzi obyvateľmi Humenného sa v uplynulých dňoch prostredníctvom sociálnej siete šírilo video zachytávajúce dvojicu diviakov prechádzajúcu sa po námestí pred kultúrnym domom. Podľa Jána Obšitníka, vedúceho Pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Humennom, nie je dôvod na paniku. Všetky zainteresované zložky majú pokyny, ako postupovať.

Ako uviedol pre TASR, v podobných prípadoch sa postupuje v zmysle zákona o poľovníctve. Podľa neho, ak užívateľ nepoľovnej plochy požiada o mimoriadny odstrel, okresný úrad operatívne určí najbližšieho užívateľa poľovného revíru, ktorý zákrok vykoná. V prípade nočného pohybu divej zveri je situácia iná, v noci zákon poľovníkom odstrel neumožňuje. Ak by malo dôjsť k ohrozeniu života, zasiahnuť môže polícia.

Podľa Obšitníka sú všetky zainteresované zložky, obvodná poľovnícka komora, veterinári, mestská polícia i mesto Humenné upovedomení, ako v podobnej situácii postupovať.

Prípady, keď sa divá zver pohybuje v intraviláne mesta, nie sú ojedinelé. "Hubková a takzvaný Handrix, kde majú obyvatelia mesta Humenné záhradky, sú určitým prirodzeným lákadlom pre túto zver. Záhradkárske osady sú úplne v blízkosti intravilánu, kde dochádza k prirodzenému pohybu tejto zveri a niekedy ju občania zatlačia až priamo do mesta," vysvetlil Obšitník s tým, že dôvodom zvýšeného výskytu divej zveri v týchto dňoch môže byť aj väčší počet hubárov pohybujúcich sa v lese, ako aj vysoké denné teploty.

Aj napriek skutočnosti, že stopy po nočných návštevách diviakov nie sú v záhradkách susediacich s lesom v Humennom raritou, o odstrel dosiaľ nik oficiálne nepožiadal.