Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prezidentský palác bude mať novú svetelnú výzdobu aj vianočný stromček

"Bežne bude palác osvetlený bežným bielym svetlom. Tak, ako je na priloženej fotke," uviedol Martin Strižinec, hovorca prezidentky. Foto: FB prezidentky Z. Čaputovej

Novonavrhnuté osvetlenie má zvýrazniť významné architektonické prvky fasády paláca, ako aj strešnú konštrukciu.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Prezidentský palác na bratislavskom Hodžovom námestí bude mať od piatka (6. 12.) novú svetelnú výzdobu v skúšobnej prevádzke. Nočné osvetlenie nahradí starú výzdobu, ku ktorej mal výhrady pamiatkový úrad. Pred Prezidentským palácom sa rozsvieti aj vianočný stromček. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Nové osvetlenie pozostáva z úsporných, energeticky nenáročných LED svetiel. Celý systém má byť podľa stanoviska Kancelárie prezidenta SR inteligentný a programovateľný. Nastavenie a intenzita osvetlenia bola konzultovaná aj s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave, ktorý mal k starému vianočnému osvetleniu výhrady. Palác bude po novom osvetlený len bielym svetlom a farby bude používať iba pri špeciálnych príležitostiach.

Novonavrhnuté osvetlenie má zvýrazniť významné architektonické prvky fasády paláca, ako aj strešnú konštrukciu. Ich umiestnenie podľa kancelárie nenarúša vzhľad fasády a rešpektuje, že palác je národnou kultúrnou pamiatkou a sídlom hlavy štátu.