Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rozhľadňa na Sitne má vynovenú expozíciu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Na dvoch poschodiach pozorovateľne, ktorej počiatky siahajú až do 18. storočia, nájdu návštevníci viacero interaktívnych exponátov.

Banská Štiavnica 7. novembra (TASR) - Rozhľadňa na vrchu Sitno má vynovenú expozíciu. Na dvoch poschodiach pozorovateľne, ktorej počiatky siahajú až do 18. storočia, nájdu návštevníci viacero interaktívnych exponátov.

Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak priblížil, že v objekte boli urobené rekonštrukčné práce. "Spočívali vo výmene podlahy, maľovalo sa a vymieňala sa elektroinštalácia," opísal práce Farbiak. Zároveň sa s tým podľa jeho slov realizovali práce na výmene expozície, keďže doterajšia už nespĺňala požiadavky tejto doby.

Nová expozícia obsahuje viacero interaktívnych prvkov. Hneď na prvom poschodí nájdu návštevníci interaktívnu mapu Slovenska, ktorá približuje všetky CHKO a národné parky na našom území. "Návštevník si môže zvoliť vybrané územie a dozvie sa o ňom základné informácie," priblížil Farbiak.

Nachádza sa tam aj interaktívny strom s jeho obyvateľmi. "Po zatlačení tlačidla si môžu vypočuť päť zvukov vtákov," dodal Farbiak. V expozícii majú svoje miesto aj kópia herbára Andreja Kmeťa, posterová prezentácia CHKO Štiavnické vrchy či interaktívny model štiavnického stratovulkánu. Vystavujú tam aj archeologické nálezy z neďalekého Sitnianskeho hradu či skice a maľby približujúce históriu rozhľadne.

"Myslím si, že informácií je pre návštevníkov dosť. Na poschodí sú umiestnené aj panorámy s názvami jednotlivých orientačných bodov, aby ľudia vedeli, keď sa pozerajú von oknom, čo vidia," dodal Farbiak.

Rekonštrukcia, ktorú zastrešovala Štátna ochrana prírody SR Banská Bystrica, stála približne 34.000 eur. Podľa Farbiaka aktuálne hľadajú režim, v akom bude rozhľadňa pre turistov v nasledujúcej turistickej sezóne prístupná.