Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Banícke múzeum v Rožňave dokončilo revitalizáciu galérie

Na snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Pribudla tiež moderná ozvučovacia technika, nový mobiliár či stoličkový výťah pre návštevníkov s obmedzeným pohybom.

Rožňava 9. januára (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave v uplynulých mesiacoch zrevitalizovalo prízemie galérie, v priestoroch vznikla i nová stála expozícia. Výsledky projektu Otvorená galéria financovaného z európskych zdrojov verejnosti slávnostne predstavia 23. januára. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Cieľom projektu Otvorená galéria bolo zvýšiť udržateľnosť a odolnosť objektu ako kultúrnej inštitúcie. Zámerom múzejníkov bolo prostredníctvom revitalizácie prízemných priestorov zabezpečiť vysoký štandard prezentácie kultúrneho dedičstva. V galérii múzeum vytvorilo i novú stálu expozíciu, ktorá bude prezentovať výtvarné umenie regionálnych autorov.

"Galéria už dávno neplní len výsostnú funkciu prezentácie výtvarného umenia. V galérii môžeme nájsť tematické výstavy, výstavy fotografií či priestorové inštalácie. V neposlednom rade galéria je miestom oddychu, nasávania novej inšpirácie a stretávania sa s ľuďmi s podobnými záujmami," uviedla kurátorka Baníckeho múzea v Rožňave Kristína Pakesová.

V rámci revitalizácie boli v galérii v uplynulých mesiacoch vymenené elektroinštalačné rozvody i osvetlenie vstupných priestorov, obnovou prešiel aj systém odvhlčovania vzduchu a odvetrávania interiéru. Pribudla tiež moderná ozvučovacia technika, nový mobiliár či stoličkový výťah pre návštevníkov s obmedzeným pohybom.

"Novinkou je taktiež plne vybavený interaktívny ateliér, vďaka ktorému budú môcť múzejné pedagogičky ľahšie predostierať umelecké témy záujemcom všetkých vekových kategórií," dodala Hermélyi Gecelovská.

Na projekt Otvorená galéria získalo Banícke múzeum v Rožňave z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 130.000 eur, spolufinancovanie projektu zabezpečil Košický samosprávny kraj. Slávnostné predstavenie zrevitalizovaných priestorov galérie pre verejnosť sa uskutoční 23. januára o 16.00 h.