Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zrekonštruovaný Dom kultúry v Starej Ľubovni je oficiálne otvorený

Na snímke centrum mesta Stará Ľubovňa. EASYFOTO TASR - Adriána Hudecová Foto: TASR

V roku 2018 pokračovala realizácia stavebných prác rekonštrukciou vonkajších schodísk, sokla a vybudovaním odkvapového chodníka.

Stará Ľubovňa 9. decembra (TASR) - Mesto Stará Ľubovňa na jeseň tohto roku definitívne ukončilo stavebné práce v súvislosti s obnovou interiéru tamojšieho Domu kultúry. Táto rozsiahla rekonštrukcia zameraná predovšetkým na obnovu vstupnej haly, šatne, viacúčelovej sály a javiska má podľa samosprávy prispieť k zlepšeniu kvality organizovaných podujatí v meste. "S cieľom znížiť energetickú náročnosť budovy sme v roku 2017 vymenili okná a dvere, objekt sa zateplil, obnovila sa fasáda, a tiež došlo k výmene strechy. Tieto práce si vyžiadali takmer 295.000 eur," uviedol primátor Ľuboš Tomko.

V roku 2018 pokračovala realizácia stavebných prác rekonštrukciou vonkajších schodísk, sokla a vybudovaním odkvapového chodníka. Odštartovali tiež rekonštrukčné práce v interiéri, ktoré boli z dôvodu rozsahu a typu rozdelené na stavebnú časť a montáž javiskovej a divadelnej techniky. Dĺžka rekonštrukcie, zahŕňajúca obnovu vstupnej haly a šatne, sociálnych zariadení, viacúčelovej sály, balkónu hľadiska, javiska, skladov pod ním i strojovne vzduchotechniky, napokon trvala z dôvodu nepredvídaných stavebných komplikácií o mesiac dlhšie, spolu sedem mesiacov. Zhotoviteľ odovzdal stavenisko mestu až v septembri.

"Rekonštrukcia Domu kultúry so sebou priniesla množstvo pozitívnych zmien. V sále došlo k zlepšeniu akustických podmienok a zvýšeniu úrovne technických parametrov ozvučenia, čo významne prispelo ku kvalite organizovaných podujatí. Vďaka vybudovaniu väčšieho a priestrannejšieho balkóna a výmene sedačiek sa tiež zvýšilo pohodlie návštevníkov i celkový estetický vzhľad sály, ale aj ostatných častí kultúrneho stánku, ako sú sociálne zariadenia, vstupné priestory vrátane šatne," dodáva Tomko.

Celkové náklady na rekonštrukciu exteriéru dosiahli viac než 413.000 eur. Stavebné práce v interiéri si vyžiadali ďalších takmer 700.000 eur, pričom výmena a doplnenie audiotechniky z toho predstavuje viac ako 42.000 eur. Všetky náklady mesto hradilo z vlastných zdrojov. "Realizáciu tejto finančne náročnej investície sme považovali za nevyhnutný a dôležitý krok, keďže nám záleží na kvalite a rozvoji kultúry. Preto veríme, že táto komplexná vonkajšia i vnútorná rekonštrukcia Domu kultúry, ktorý bol postavený ešte v 50. rokoch minulého storočia, zvýši atraktívnosť týchto priestorov a stane sa centrom spoločenského a kultúrneho diania v meste," uzatvára primátor.