Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Štvrtina domácností v Trenčíne nemá auto, bicyklov je viac ako áut

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Napriek tomu, že celkový počet bicyklov prevyšuje počet áut v meste a aj v okolitých obciach, v priemere až 45 % trenčianskych domácností nevlastní ani jeden bicykel.

Trenčín 12. decembra (TASR) – V Trenčíne je viac bicyklov ako automobilov. Vyplýva to z prvého prieskumu dopravného správania, ktorý v rámci Plánu udržateľnej mestskej mobility (PUMM) robí pre mesto brnianske Centrum dopravného výskumu.

Ako informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová, z prieskumu v májovom a júnovom prieskume tohto roka vyplýva, že 56 % domácností v Trenčíne disponuje jedným automobilom. Necelá pätina má k dispozícii dve alebo viac áut a bez auta sa zaobíde štvrtina domácností.

„V 14 okolitých obciach, ktoré boli do prieskumu tiež zapojené, je vybavenosť automobilmi ešte väčšia. Jedno auto užíva presne polovica tamojších domácností, na dvoch a viac vozidlách jazdí dokonca tretina domácností. Na jednu domácnosť pripadá v priemere 1,24 osobného vozidla,“ uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, prieskum zisťoval aj množstvo bicyklov, jedného z dôležitých dopravných prostriedkov z hľadiska udržateľnej mestskej mobility. Napriek tomu, že celkový počet bicyklov prevyšuje počet áut v meste a aj v okolitých obciach, v priemere až 45 % trenčianskych domácností nevlastní ani jeden bicykel. Naopak, 40 % domácností má dva a viac bicyklov.