Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

TRAGICKÁ NEHODA NA CHOPKU: Na svahu sa zabil lyžiar

Policajný záber po tragickej zrážke lyžiarov na Chopku. Foto: Polícia SR

Na čiernej zjazdovke sa zrazili dvaja lyžiari, z ktorých jeden nehodu neprežil.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) - V lyžiarskom stredisku Chopok Juh došlo na čiernej zjazdovke k zrážke lyžiarov, po ktorej jeden z nich prišiel o život. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

V doobedňajších hodinách boli záchranári HZS privolaní k zrážke dvoch lyžiarov na Predných Derešoch v lyžiarskom stredisku Chopok Juh. Jeden z lyžiarov ostal po zrážke v bezvedomí a nemal prítomné známky života. "Záchranári HZS po príchode na miesto okamžite zahájili kardiopulmonálnu resuscitáciu," informujú záchranári na sociálnej sieti. Na miesto priletel aj vrtuľník. Napriek snahe všetkých záchranárov sa však 28-ročného lyžiara napodarilo zachrániť.

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Popradu na sociálnej sieti informovala, že bola privolaná do lyžiarskeho strediska v Jasnej, kde sa na južnej strane Chopku pravdepodobne vo veľkej rýchlosti zrazili dvaja lyžiari. "Jeden z toho ostal po páde v bezvedomí s vážnym úrazom hlavy. Privolaní horskí záchranári ho okamžite začali resuscitovať. Po prílete k miestu nehody bola lekárka z paluby vrtuľníka vysadená pomocou navijaka. Pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu všetkých záchranárov, sa 28-ročného lyžiara z Bieloruska nepodarilo zachrániť a svojim rozsiahly poraneniam hlavy podľahol," spresnili záchranári z ATE. Zároveň dodali, že Druhý lyžiar bol medzitým pozemne transportovaný do nemocnice. Záchranársky vrtuľník sa vrátil späť na svoju základňu bez pacienta.



Polícia v Brezne začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. "V lyžiarskom stredisku Chopok - Juh sa na zjazdovke zrazili dvaja lyžiari. Jeden z nich, 27-ročný muž z Bieloruska, priamo na trati zraneniam podľahol. Druhý lyžiar, 37-ročný muž z Čierneho Balogu, bol so zraneniami prevezený do nemocnie v Brezne," spresnili policajti.

Ako k tejto tragédii došlo polícia vyšetruje. V prípade usmrteného lyžiara bola nariadená pitva.



"Vyzývame všetkých lyžiarov, aby nepreceňovali svoje schopnosti, zbytočne neriskovali a mysleli na to, že na svahoch sú spolu s nimi aj menej skúsení lyžiari a deti," upozorňujú policajti a zdôrazňujú, že alkohol rovnako ako za volant, ani k športu nepatrí.

Chronológia vážnych úrazov v slovenských lyžiarskych strediskách od roku 2009.

31. januára 2009 - Po páde zo sedačkovej lanovky v Tatranskej Lomnici sa vážne zranila deväťročná lyžiarka z Prešova. Dievčatko vypadlo zo sedačkovej lanovky na svahu Čučoriedky z výšky približne 15 metrov. Po vyšetrení v popradskej nemocnici ho vrtuľníkom leteckej záchrannej služby previezli do Košíc. Podľa dostupných informácií bol v sedačke s dievčatkom aj jeho starý otec.

5. februára 2009 - Závažný lyžiarsky úraz sa stal na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, kde 55-ročný muž narazil do snehového dela. Ďalší lyžiari, ktorí boli v blízkosti, privolali na pomoc členov Horskej záchrannej služby. Záchranári HZS zraneného primárne ošetrili a súčasne privolali záchrannú zdravotnú službu.

15. februára 2009 - Lyžovačka na Skalke pri Kremnici sa stala osudná 59-ročnému lyžiarovi zo Slovenska, ktorý priamo na svahu upadol do bezvedomia. Ani napriek rýchlemu zásahu Horskej záchrannej služby a leteckých záchranárov, ktorí lyžiara resuscitovali, sa muža nepodarilo zachrániť.

23. januára 2010 - Maďarského lyžiara zachraňovala po páde na svahu v stredisku Donovaly posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE. Lyžiar si na zjazdovke Nová hoľa zlomil dolnú končatinu v oblasti stehna.

18. marca 2010 – Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline prepravili záchranári Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transporte Europe (VZZS ATE) 31-ročného lyžiara z Bratislavy, ktorý v lyžiarskom stredisku Oštiepková mulda vo Vrátnej doline vrazil do stromu.

16. februára 2011 - K vážnemu úrazu došlo na lyžiarskom svahu v Ždiari-Strednici. Mladú 15-ročnú poľskú lyžiarku, ktorá spadla na lyžiach, následne prešiel iný lyžiar a hranou lyže jej spôsobil rozsiahlu reznú ranu na kolene. Vzhľadom na masívne krvácanie a následný poúrazový šok službukonajúci člen Tatranskej horskej služby po základnom ošetrení privolal vrtuľník VZZS, ktorý zranenú transportoval na chirurgické ošetrenie do nemocnice v Poprade.

2. apríla 2016 – Slovenský skialpinista po nešťastnom páde pri lyžovaní vo Vysokých Tatrách utrpel vážne poranenia, na následky ktorých zomrel na mieste. Muž spadol pri zlyžovaní centrálneho žľabu Kežmarského štítu smerom do Skalnatej doliny. Približne po 300-metrovom páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom a lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu skonštatoval smrť.

16. januára 2018 - Nehoda na zjazdovej trati pod Novou hoľou na Donovaloch stála život 50-ročného lyžiara zo Slovenska. Lyžoval bez prilby a po náraze do drevených vetrolamov na okraji zjazdovky zostal ležať na svahu s poranením hlavy a viacerými poraneniami tela.

14. decembra 2019 – V Demänovskej doline neprežil pád lavíny 23-ročný lyžiar slovenskej národnosti.