Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavským seniorom môže mesto znížiť daň, musia však o to požiadať

Na snímke Divadlo Jána Palárika s obnovenou fasádou na Trojičnom námestí v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vlani pribudlo v Trnave 522 nových daňovníkov, ktorí spadajú do tejto vekovej kategórie.

Trnava 14. januára (TASR) – Trnavčanov v tomto roku čaká zvýšenie dane z nehnuteľnosti, radnica sa rozhodla starším občanom túto povinnosť kompenzovať 75-percentnou úľavou. Nedostanú ju však automaticky. Ako uviedla vedúca úseku správy daní a poplatkov Želmíra Lackovičová, musia o ňu požiadať najneskôr 31. januára na mestskom úrade.

Žiadosť o zníženie si môžu podať daňovníci, vlastníci nehnuteľností, ktorí vlani dosiahli vek 62 rokov, občania v hmotnej núdzi alebo držitelia preukazu ťažko zdravotne postihnutého (ŤZP). "Pri prvých dvoch kategóriách sa zníženie dane týka bytov, rodinných domov a pozemkov, pri ŤZP sa pozemkov zníženie netýka," uviedla Lackovičová pre TASR. Stačí, ak občan príde na úrad a vyplní tlačivo priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie automaty a jeho prílohu na zníženie. "V klientskom centre na Trhovej ulici sú pripravení naši pracovníci poradiť a pomôcť až na siedmich pracoviskách, posilnili sme stavy. Okrem toho možno vyplnené priznanie podať aj na podateľni alebo poslať poštou. Pri všetkom je rozhodujúci dátum 31. január," upozornila Lackovičová.

O zníženie na dani môžu požiadať aj tí vlastníci nehnuteľností, ktorí doteraz nepožiadali a spĺňajú podmienky kategórie 62+. "Spätne sa zohľadniť však nedá," upozornila Lackovičová. Dodala, že, naopak, tí daňovníci, ktorí už v predchádzajúcich rokoch o zníženie žiadali, na mestský úrad chodiť nemusia, doterajšie percento zníženia sa im zvýši na aktuálne 75-percentné. "Výnimkou sú občania v hmotnej núdzi, tí musia žiadať každoročne, keďže u nich sa môže situácia priebežne meniť," uviedla Lackovičová. Na rok 2019 evidujú na mestskom úrade 6487 daňovníkov nad 62 rokov, ktorí si uplatnili zníženie na dani z nehnuteľnosti. U bytov je zníženie v 4895 prípadoch, u rodinných domov v 1507 prípadoch. Vlani pribudlo v Trnave 522 nových daňovníkov, ktorí spadajú do tejto vekovej kategórie.

Trnavčania na mestský úrad už začínajú chodiť z dôvodu daňových povinností. Daňovníkom mesto odporúča nenechať si to na poslednú chvíľu. Zatiaľ o predĺžení otváracích hodín neuvažujú, ale budú sa riadiť aktuálnou situáciou. "V posledný deň 31. januára budeme vybavovať klientov dovtedy, kým bude potrebné," dodala Lackovičová.