Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Atrakcie na Domaši majú zvýšiť návštevnosť a zamestnanosť

Na snímke loď Bohemia na Domaši v Kvakovciach, časť Dobrá 11. augusta 2019. Foto: TASR - František Iván

Majiteľ jedného z hotelov na Domaši René Pavlík tvrdí, že už príchod výletnej lode zvýšil návštevnosť Domaše.

Prešov 22. januára (TASR) – Plávajúcu promenádu s prístaviskom pre vodné športy, 12 prístavísk, ako aj domovské prístavisko pre výletnú loď chcú na Domaši vybudovať tamojšie obce a nezisková organizácia pôsobiaca v cestovnom ruchu. V stredu v Prešove predstavili projekt, na ktorý od vlády SR požadujú investičný stimul pre okresy Stropkov a Vranov nad Topľou vo výške 5,7 milióna eur.

"Máme ukončenú projektovú dokumentáciu a prebieha proces obstarania na vybudovanie nábrežnej promenády, ktorá je unikátnym projektom v strednej a východnej Európe. Súčasťou má byť aj 12 typizovaných prístavísk pre výletnú loď a vodné športy v okolí celej Domaše a takisto aj domovské prístavisko pre výletnú loď, ktorú sme na Domašu doviezli v júli minulého roka. Pevne veríme, že tento zámer dokáže naštartovať cestovný ruch, vytvorí podmienky na rozvoj vodných športov, rôzne aktivity, ktoré zvýšia zamestnanosť v našom regióne a takisto aj kvalitu života miestnych ľudí," uviedol starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

Ako povedal, presná suma, za ktorú sa im podarí projekt zrealizovať, závisí od verejného obstarávania. "Rátame s tým, že celá sústava prístavísk, aj plávajúcej promenády vrátane domovského prístaviska, vyjde okolo piatich miliónov eur. Takisto by sme chceli získať finančné prostriedky na vyrovnanie pozemkov pre vodácke aktivity, uskladnenie lodí v zime a opravu kostolíka na Novej Kelči," vysvetlil Kapraľ.

Ich vzorom je podľa jeho slov česká obec Lipno na Vltavou, kde sa podobnou aktivitou podarilo vytvoriť počas pár rokov 700 pracovných miest. "Len hotel u nás, ktorý má celoročnú prevádzku, zamestnáva 50 až 60 ľudí. Sú tu rôzne penzióny, reštaurácie, požičovne rôzneho športového vybavenia. Okolo celej Domaše to môže byť aj 1000 pracovných miest," skonštatoval starosta Kvakoviec.

"Za posledné štyri roky od našej prvej prezentácie projektu centra vodných športov na Domaši boli realizované rôzne aktivity. V prvom rade ide o projektové dokumentácie na výstavbu plávajúcej promenády, Múzeum športových hrdinov, nábrežné promenády, 12 typizovaných prístavísk a takisto cyklochodníka. Tieto projekty sú v štádiu technických štúdií. Pričom projekt pre plávajúcu promenádu, prístaviská a prístavisko pre domovskú loď je v štádiu už kompletnej projektovej dokumentácie," priblížila predsedníčka komisie cestovného ruchu v obci Kvakovce a riaditeľka neziskovej organizácie Domaša Invest Martina Timková s tým, že z akčného plánu okresu Vranov nad Topľou na projektovú dokumentáciu získali približne 120.000 eur.

Majiteľ jedného z hotelov na Domaši René Pavlík tvrdí, že už príchod výletnej lode zvýšil návštevnosť Domaše. "Náš hotel bol niekedy len sezónny hotel. Za posledné roky, ako sa rozvíja samotná oblasť Dobrá, sa aj z nášho hotela stala celoročná prevádzka. Niekedy sme zamestnávali dvoch ľudí celoročne, teraz zamestnávame osem ľudí. V lete zamestnávame 30, tento rok možno budeme potrebovať aj 40 ľudí," vysvetlil Pavlík.

Podľa predsedu predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín, krajského poslanca a starostu Malej Domaše Jaroslava Makatúru na výletnej lodi mali v minulom roku viac ako 20.000 návštevníkov. "Od projektu si sľubujem rozvoj cestovného ruchu v podobe obnovenia bývalej destinácie Domaša, vytvorenie pracovných miest, ako aj skultúrnenie prírody," doplnil Makatúra.