Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Košická konferencia sa venuje udržateľnosti v cestovnom ruchu

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Základ programu tvoria odborné prednášky a panelové diskusie medzi odborníkmi a verejnosťou.

Košice 16. mája (TASR) - Udržateľnosť a ekoturistický prístup k budovaniu návštevníckej ponuky v cestovnom ruchu je témou dvojdňovej konferencie, ktorá sa od stredy (15. 5.) koná v Košiciach. Nosnou myšlienkou je vytvorenie platformy pre stretnutie odborníkov a aktérov z prostredia cestovného ruchu a jemu pridružených oblastí na medzinárodnej úrovni.

Podujatie pod názvom "Udržateľnosť: budúcnosť cestovného ruchu" organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT). Podľa organizátorov sa venuje témam, ktoré sa v dnešnom cestovnom ruchu stávajú základným predpokladom úspešného rozvoja destinácií. "Cieľom konferencie je aj upriamenie pozornosti na zabezpečenie rozvoja regiónov so zachovanou prírodou tak, aby táto zostala naďalej kvalitným primárnym zdrojom turizmu a aby udržateľný prístup k jej využívaniu prispieval k zvyšovaniu kvality života miestnych komunít," informoval KOCR KRT.

Základ programu tvoria odborné prednášky a panelové diskusie medzi odborníkmi a verejnosťou. Medzi vystupujúcimi je viacero slovenských aj zahraničných odborníkov z oblasti cestovného ruchu, ochrany prírody, ekológie, ornitológie či zoológie. Konferencia je aj priestorom na výmenu skúseností a príkladov dobrej praxe a zároveň platformou na budovanie partnerstiev pre rozvoj konkrétnych prírodných lokalít ako turistických destinácií. Začiatok podujatia sprevádzalo podpísanie cezhraničnej dohody medzi slovenskými a maďarskými partnermi o spolupráci v rozvoji udržateľného cestovného ruchu v prírodných lokalitách turistických destinácií.

"Z pozície krajskej samosprávy vnímame potrebu 'modernizácie' rozvoja cestovného ruchu s ohľadom na jeho udržateľné formy už dlhodobo a aj k téme ekoturizmu sa snažíme pristupovať strategicky. Venujeme sa najmä rozvoju cykloturizmu a vodného turizmu, ktoré nám umožňujú nasmerovať návštevníkov do zaujímavých prírodných lokalít na území celého nášho kraja," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Výkonná riaditeľka KOCR KRT Lenka Vargová Jurková vníma zorganizovanie konferencie ako ďalší míľnik na ceste k budovaniu "zelenej destinácie" na území Košického kraja. "Prírodný a udržateľný turizmus je významný fenomén, pretože sa podieľa na zachovávaní a udržiavaní prírodného a kultúrneho bohatstva pre budúce generácie návštevníkov. Pre nás v Košickom kraji má tento prístup taktiež značný spoločenský a edukačný rozmer," konštatovala.