Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave sa predstavil metlobal, šport inšpirovaný Harrym Potterom

Na archívnej snímke hráči pri metlobale. Foto: TASR - Michal Svítok

Na turnaji sa okrem Slovákov stretli športovci z Česka, Belgicka, Rakúska, Holandska, Poľska a Veľkej Británie.

Bratislava 21. júla (TASR) - V hlavnom meste sa počas víkendu uskutočnil druhý ročník metlobalového turnaja s názvom Broomtislava. Metlobal, plne kontaktný loptový kolektívny šport, inšpirovaný hrou z príbehov Harryho Pottera, sa v Bratislave predstavil na medzinárodnej úrovni. Súťažilo na ňom osem tímov z rôznych európskych krajín. TASR o tom informovali organizátori podujatia z bratislavského metlobalového tímu Pressburg Phantoms.

Víťazom turnaja sa stal holandský tím Western Invaders. Slovenský tím Pressburg Phantoms skončil na šiestom mieste. Organizátori turnaja chceli aj takýmto spôsobom spopularizovať metlobal. "Diváci mohli naživo vidieť metlobalové zápasy a dozvedieť sa viac o tomto netradičnom športe. Predstavili sme im náš tím Pressburg Phantoms a priblížili tak metlobal slovenskej verejnosti," povedal jeden z organizátorov Martin Mornár.

Na turnaji sa okrem Slovákov stretli športovci z Česka, Belgicka, Rakúska, Nemecka, Holandska, Poľska a Veľkej Británie. Ide o jediný metlobalový turnaj organizovaný na Slovensku, zúčastnilo sa ho viac ako 150 hráčov. Tím Pressburg Phantoms pôsobí v Bratislave od roku 2015 a pravidelne sa zúčastňuje turnajov na medzinárodnej scéne.

Metlobal alebo quidditch, ktorý vznikol pred 12 rokmi v USA, je jediný zmiešaný kontaktný šport na svete. V sedemčlennom tíme hrajú spolu muži aj ženy, pričom na ihrisku môže mať tím maximálne štyroch hráčov rovnakého pohlavia.

Cieľom hry je skórovať góly cez obruče umiestnené na súperovej polovici ihriska. "Hráč môže hrať iba s loptou určenou jeho pozícii a musí mať metlu. Vyhráva ten tím, ktorý má po skončení hry najvyššie skóre," objasnil Mornár s tým, že zápas môže ukončiť chytenie tzv. snitchu – zlatej strely, pripnutej na šortky nestranného nosiča.