Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V mestských lesoch v Spišskej Belej vysadili viac ako 4000 stromčekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysadilo sa celkovo 4025 stromčekov na viacerých lokalitách, konkretizoval Pisarčík.

Spišská Belá 18. mája (TASR) - V lesoch mesta Spišská Belá vysadili v rámci 10. ročníka dobrovoľníckej akcie "Zasaď si svoj strom" viac ako 4000 stromčekov. Vedúci lesnej správy František Pisarčík informoval, že na podujatí sa v prvej polovici mája zúčastnilo 150 dobrovoľníkov. Cieľom bolo obnoviť lesné porasty zasiahnuté kalamitami a zároveň posilniť väzby medzi komunitou a prírodou.

"Jubilejným ročníkom sme si pripomenuli 20 rokov od ničivej vetrovej kalamity z 19. novembra 2004 a 250 rokov od narodenia priekopníka lesníctva Jozefa Dekréta Matejovie," objasnil Pisarčík. Upozornil, že po nevyčísliteľných škodách spôsobených vetrovou a lykožrútovou kalamitou je dôležité spojiť sily a prispieť k regenerácii a obnove lesov. Akcia je podľa neho zmysluplnou výzvou pre všetkých, ktorí chcú priložiť ruku k dielu a zúčastňovať sa na výsadbe nových stromčekov v postihnutých oblastiach.

Do májovej výsadby sa zapojili deti zo Špeciálnej základnej školy (ZŠ) a ZŠ M. R. Štefánika a J. M. Petzvala zo Spišskej Belej, miestni obyvatelia i rodiny z Tatranskej Kotliny, či pracovníci mestských lesov. "Vysadilo sa celkovo 4025 stromčekov na viacerých lokalitách, a to v Suchej a Čiernej doline, pri Tatranskej Kotline, na Pálenici a v Babej doline, v druhovom zložení jedľa, smrek a buk," konkretizoval Pisarčík.

Mestské lesy zároveň poskytli 40 stromčekov na postupnú obnovu lesného porastu v okolí Belianskeho rybníka, ktorého zalesnenie zabezpečili Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu a občianske združenie Srdcom Belančan.

Počas uplynulých ročníkov podujatia dohromady vysadili už viac ako 19.000 stromčekov. Lesníci v belianskych mestských lesoch tento rok vysadili 127.000 stromčekov v druhovom zložení buk, jedľa, smrek, smrekovec, ale aj jelša, brest, borovica, či lipa, javor, breza a kosodrevina. "Okrem nových kalamitných plôch sa zalesnili aj staršie lokality, kde vysadené stromčeky z rôznych príčin odumreli. Sadenice sa vysádzali tiež na plochách tzv. podsadby a zalesnili sa aj nevyužité pasienky," doplnil Pisarčík s tým, že mestské lesy počas 30-ročnej existencie vysadili celkovo 6,45 milióna stromčekov.