Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V nemocnici v Bardejove otvorili pracovisko jednodňovej gynekológie

Ilustračná snímka Foto: TASR

Ročne bude podľa riaditeľa nemocnice Mariána Petka pracovisko schopné zvládnuť približne 1000 zákrokov. Na oddelení pôsobí deväťčlenný tím lekárov.

Bardejov 13. decembra (TASR) – Pracovisko jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbore gynekológia, ktoré v piatok otvorili v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Sv. Jakuba v Bardejove, bude slúžiť pre spádovú oblasť so 75.000 obyvateľmi. Bude poskytovať operačné zákroky pre pacientky s gynekologickými ochoreniami, ktoré si nevyžadujú následnú hospitalizáciu na lôžkovom oddelení.

"Doteraz to fungovalo tak, že výkon bol spravený v týchto nezrekonštruovaných priestoroch a pacientka ležala na gynekologickom oddelení. Pred výkonom bola privedená do tohto traktu a po výkone bola prevezená na posteli cez chodby, niekedy možno aj pomedzi návštevy a ostatných pacientov, na pôvodnú izbu, kde ležala. Teraz je to spravené tak, že pacientka príde v civile, mimo oddelenia. Vojde do traktu, kde sa prezlečie, je prijímaná sestrou, lekárom, je jej urobený výkon, vypísaná prepúšťacia správa a odchádza domov mimo ostatných pacientov a návštev," uviedol pre TASR primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Jaroslav Petrišin.

Ročne bude podľa riaditeľa nemocnice Mariána Petka pracovisko schopné zvládnuť približne 1000 zákrokov. Na oddelení pôsobí deväťčlenný tím lekárov.

"Výhodou tohto pracoviska oproti samostatným pracoviskám, ktoré nie sú v nemocnici, je v prvom rade to, že v prípade komplikácií je okamžite zabezpečená anestéziologická, chirurgická a gynekologická starostlivosť, ako aj a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny," povedal Petko.

Rekonštrukcia priestorov si vyžiadala náklady 155.000 eur. Nemocnica ju financovala z vlastných prostriedkov a bankového úveru.

"Máme podpísané zmluvy so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami na jednodňovú starostlivosť. Čakacia doba je približne desať dní. Zároveň sme zvýšili kapacitu na lôžkovom oddelení pre ženy z okresov Svidník a Stropkov, pretože rastie počet pôrodov. Tento rok ich bude približne 1200," dodal Petko.