Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Partizánskom pribudli makety Mohyly na Bradle a Bratislavského hradu

Milan Rastislav Štefánik, ilustračná snímka. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Autorom miniatúr, ktoré sú zhotovené v mierke 1:50, je umelec Otakar Ruček.

Partizánske 28. júna (TASR) - Park Milana Rastislava Štefánika v Partizánskom zdobia od týchto dní miniatúry Mohyly na Bradle a Bratislavského hradu. Ich osadenie tam samospráva zabezpečila v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s mestom Valašské Meziříčí.

"Miniatúry týchto dvoch stavieb boli vybrané práve preto, že sme si minulý rok pripomínali 100. výročie vzniku I. Československej republiky, kde obrovské dielo vykonal práve Milan Rastislav Štefánik, po ktorom sme pomenovali tento park a osadili mu pamätnú tabuľu. Mohyla je miestom, kde sú uložené pozostatky Štefánika a treba povedať, že je do značnej miery aj symbolom slovenskej štátnosti," načrtol primátor Jozef Božik. Bratislavský hrad je podľa neho zase dominantou hlavného mesta samostatnej Slovenskej republiky, ktorá kontinuálne vychádzala z I. Československej republiky.

Autorom miniatúr, ktoré sú zhotovené v mierke 1:50, je umelec Otakar Ruček. V Parku M. R. Štefánika pribudli v rámci cezhraničného projektu pod názvom Sprístupnenie kultúrneho a prírodného bohatstva na území Mikroregiónu Valašskomezíříčsko-Kelečsko a mesta Partizánske. Aktivity v rámci neho realizovalo Partizánske s Mikroregiónom Valašskomezíříčsko-Kelečsko viac ako jeden rok. Okrem miniatúr v rámci projektu vznikol ucelený materiál mapujúci trasy v oboch regiónoch s prírodnými a kultúrnymi pamiatkami. Na trasách na českej strane sa obnovil mobiliár a v Partizánskom osadili nový, kde zároveň prešiel park revitalizáciou. Súčasťou projektu boli i workshop a výstava.