Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Žiline otvoria zážitkové centrum na popularizáciu vedy a techniky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zážitkové centrum bude pre základné a stredné školy otvorené od mája 2024.

Žilina 12. apríla (TASR) - Nové zážitkové centrum na popularizáciu vedy a techniky Motio otvoria vo štvrtok 18. apríla v priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). Cieľom centra je vzbudiť najmä u detí a mládeže záujem o vedu a techniku, podporiť ich logické myslenie a porozumenie fungovania sveta. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z UNIZA.

"V Motio budeme realizovať popularizačné a inovatívne aktivity, ktoré sú založené na experimentálnom učení, a to prostredníctvom 38 interaktívnych exponátov, digitálnej techniky a aplikácií na tému pohyb, pohon a robot," priblížila Valentovičová. Dodala, že súčasťou centra je aj interaktívna trieda a virtuálna realita.

Zážitkové centrum bude pre základné a stredné školy otvorené od mája 2024. Po letných prázdninách ho otvoria aj počas víkendov - soboty budú určené pre rodičov s deťmi aj dospelých. Organizovať budú tiež súťaže, workshopy, či diskusie s vedcami.

"UNIZA vníma potrebu popularizácie vedy a techniky v spoločnosti ako významnú úlohu už dlhodobo, zároveň, aj ako jedno z poslaní univerzity. Zážitkové centrum vedy a techniky je jedinečné svojim tematickým zameraním na pohyb a dopravu, ako aj umiestnením v priestoroch univerzity," povedal prorektor UNIZA Jozef Ristvej.

Motio vzniklo na základe memoranda o spolupráci medzi UNIZA a Nadáciou Kia Slovakia.