Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vďaka potravinovej pomoci bude mať krajšie Vianoce 18 rodín

Na snímke riaditeľka občianskeho združenia Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová (vľavo) na tradičnom predvianočnom podujatí v Banskej Bystrici, počas ktorého odovzdal osemnástim rodinám z celého Slovenska potravinový balík o váhe cca 41 kg, ku ktorému si mohli vybrať ošatenie, hračky. Banská Bystrica, 14. decembra 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Každá rodina dostala počas sobotného slávnostného odovzdávania v Banskej Bystrici približne 50-kilogramový balík s potravinami dlhodobej spotreby.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) - Osemnásť rodín bude mať tento rok krajšie Vianoce vďaka potravinovej pomoci charitatívneho podujatia s názvom Daruj stravný lístok, daruj krajšie Vianoce. Akciu ôsmy rok organizovalo občianske združenie Prístav nádeje so sídlom vo Zvolene.

"Každý ročník je iný zložením aj kampaňou. Tento bol výnimočný v tom, že sme podporili najviac ľudí a rodín. Podporili sme 18 rodín, spolu 93 ľudí. Po minulé roky to bolo približne deväť rodín," uviedla pre TASR riaditeľka združenia Marcela Václavková Konrádová.

Každá rodina dostala počas sobotného slávnostného odovzdávania v Banskej Bystrici približne 50-kilogramový balík s potravinami dlhodobej spotreby. "Obdarovaným rodinám poslúži nielen na to, aby si vedeli pripraviť štedrovečernú hostinu, ale vydrží im aj dlhšie. Zo skúseností vieme, že im zvyčajne tieto potraviny vystačia až do februára," podotkla Václavková Konrádová.



Združenie im pomohlo aj zbierkou šatstva a hračiek. "Okrem toho sme týmto rodinám pripravili občerstvenie a kultúrny program," poznamenala s tým, že aj vďaka podujatiu vznikajú medzi rodinami nové priateľstvá.

Tohtoročná kampaň mala názov Daruj stravný lístok, daruj krajšie Vianoce. Darcovia tak mohli prispieť stravnými lístkami, poniektorí prispeli aj hotovosťou. Podľa Václavkovej Konrádovej sa organizátorom zbierky podarilo získať i dary od viacerých firiem, či už išlo o nové detské papučky, ovocie, zeleninu alebo údené mäso.

V priebehu novembra dostalo združenie celkom 84 žiadostí, čo je najviac zo všetkých ročníkov. Podmienkou pomoci bolo, aby rodina mala aspoň jedného člena so zdravotným znevýhodnením. "Snažíme sa zakaždým podporiť iné rodiny, aby sa pomoc dostala čo najväčšiemu počtu ľudí," dodala riaditeľka združenia