Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Veriaci sa zídu v Nitre na tradičnej Mariánskej púti k Matke Božej

Ilustračná snímka. Foto: MP spol

V Nitre má Mariánska púť viac ako 250-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa konala v roku 1765, keď sa predstavitelia kráľovského mesta Nitra dohodli s biskupom Jánom Gustínim na každoročnej púti.

Nitra 12. augusta (TASR) – V Nitre sa bude koncom týždňa konať tradičná Mariánska púť. Jej program sa začne vo štvrtok 15. augusta a vyvrcholí slávnostnou bohoslužbou na kalvárii v nedeľu 18. augusta. Jej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.

V Nitre má Mariánska púť viac ako 250-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa konala v roku 1765, keď sa predstavitelia kráľovského mesta Nitra dohodli s biskupom Jánom Gustínim na každoročnej púti. Tá mala pripomínať vďaku Nitranov za to, že mesto bolo zachránené pred morom a náletom kobyliek. V čase totality sa tam stretávali tisíce ľudí a púť sa postupne stala aj istým druhom protestu proti komunistickému režimu a náboženskej neslobode.

Pre veriacich je pripravený bohatý program. Jeho súčasťou budú okrem bohoslužieb aj aktivity pre deti, prednášky či workshopy. „Misionári verbisti a farnosť Nanebovzatia Panny Márie v Nitre pozývajú na púť k Matke Božej na nitriansku kalváriu. Liturgické slávenia v slovenskom i maďarskom jazyku bude dopĺňať bohatý duchovný a formačný program pre deti a rodičov,“ uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.