Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava Bonjour Monsieur Stefanik približuje matrice nájdené na Tahiti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Ako uviedol kurátor výstavy Miro Procházka zo Šarišskej galérie v Prešove, deväť Gauguinových novotlačí sa podarilo Šarišskej galérii získať kúpou v roku 1967.

Prešov 3. októbra (TASR) – Šarišská galéria v Prešove si pripomína 100. výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika výstavou Bonjour Monsieur Stefanik. V rámci nej sú drevorezy Paula Gauguina vytlačené z matríc nájdených astronómom Milanom Rastislavom Štefánikom pri pozorovaní Halleyho kométy na Tahiti v roku 1910 konfrontované so sériou súčasných malieb Noémi Kolčákovej-Szakálovej.

Ako uviedol kurátor výstavy Miro Procházka zo Šarišskej galérie v Prešove, deväť Gauguinových novotlačí sa podarilo Šarišskej galérii získať kúpou v roku 1967.

Výtvarníčka Noémi Kolčáková-Szakálová (1976) sa podľa jeho slov štefánikovskou tematikou sa zaoberá dlhodobo. "Absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Budapešti a Bratislave vystavovala vo Washingtone, Prahe, Pekingu, Viedni, Monte Carle, Bratislave, indickej Pune, New Yorku, Štrasburgu, Brne. Základ jej voľnej tvorby tvorí štylizovaná kresba doplnená výraznými farbami. Naštudovaný štefánikovský historický materiál podriaďuje svojej ženskej intuícii a sebaprojekciou ho oživuje zmyselnými podtónmi," uviedol Procházka.

Paul Gauguin (1848 – 1903) opustil dráhu úspešného bankového úradníka a venoval sa maľbe a grafike. Najvýznamnejšie diela vytvoril počas pobytu na tichomorských ostrovoch. Zobrazoval výjavy zo života domorodcov, symbolické podobenstvá o harmónii prírody a človeka, ale aj kompozície výtvarne posilňujúce zložitosť osudu duševného života prírodných národov, pračlovečenstva.

"Najvýznamnejšie Štefánikove nálezy tvoria štočky drevorezov, ktoré výtvarník vyryl nožom do doštičiek z debien na alkohol. Keď sa po ročnom pobyte Štefánik vrátil do Paríža, požiadal priateľa grafika Tavika Františka Šimona z tamojšej výtvarnej komunity, aby z matríc vyhotovil odtlačky. Následne vznikla prvá autorizovaná séria novotlačí. Po Šimonovi z týchto drevených štočkov tlačil v medzivojnovom období grafik František Kobliha, po tretí raz po ich konzervácii v roku 1961 Jánuš Kubíček," priblížil Procházka s tým, že výstavu dopĺňajú dve pôvodné stoličky zo Štefánikovho parížskeho bytu z majetku Východoslovenského múzea v Košiciach.

Výstava sa koná v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku, Francúzskou alianciou Košice a Združením historikov moderného výtvarného umenia pod záštitou francúzskeho veľvyslanca na Slovensku Christopha Léonziho.

Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 1. decembra sa uskutoční vo štvrtok o 16.00 h v Malej výstavnej sieni Šarišskej galérie v Prešove.