Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Výstava diel umelcov z Arttex prispeje k záchrane kaštieľa v Galante

Na snímke výtvarníčka Ľubica Suchalová Harichová pri svojich tapisériach, ktoré sú vytvorené technikou arttex. Foto: TASR/Erik Mader

Okrem diel umelcov zo združenia Arttex budú na výstave aj práce detí z Tvorivých dielní pri DMS v Galante, ktoré v nich spolu s textilnými výtvarníkmi Arttex pracovali.

Galanta 19. júla (TASR) – Vystavené diela textilných výtvarníkov Klubu Arttex, vytvorených na Medzinárodnom sympóziu TAPI pre Galantu, ako aj ich predaj v aukcii počas výstavy, majú prispieť k záchrane Neogotického kaštieľa.

Okrem diel umelcov zo združenia Arttex budú na výstave aj práce detí z Tvorivých dielní pri DMS v Galante, ktoré v nich spolu s textilnými výtvarníkmi Arttex pracovali. Ich nosnou témou bol kaštieľ a všetko, čo súvisí so životom v kaštieli alebo na zámku. Pre TASR to dnes povedala riaditeľka Domu Matice slovenskej (DMS)v Galante Zlatica Gažová.

„Aj keď Dom MS spolupracuje s umelcami Arttexu už niekoľko rokov, tieto tvorivé dielne sa uskutočnili v rámci projektu TAPI pre Galantu, určeného na záchranu kaštieľa“, uviedla Gažová. Projekt TAPI pre Galantu, ktorého autorom je DMS, podporilo mesto Galanta, MsKS a OZ na záchranu Neogotického kaštieľa.

Technika arttex je uznaná za slovenský patent. Je to umelecká tapiséria, realizovaná spôsobom netkanej textílie. Základným materiálom je čistá vlna (rúno), ktorá je spracovaná v širokej škále farebných odtieňov. Rovnaký názov Arttex má aj ateliér v Bratislave, ktorý združuje okolo 25 umelcov, špecializujúcich sa na textilnú tvorbu.

Vernisáž výstavy diel textilných výtvarníkov Klubu Arttex, vytvorených na Medzinárodnom sympóziu, otvoria v stredu 20. júla o 19.00 h v severnom krídle Neogotického kaštieľa v Galante.