Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Výstavu o živote J. A. Komenského v Martine priblíži prehliadka

Na archívnej snímke tabuľa na budove, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku v Martine. Foto: TASR Daniel Stehlík

Literárna činnosť Komenského, ktorý bol ako nekatolík nútený po bitke na Bielej hore od roku 1626 žiť v exile, je obsiahla a tematicky rôznorodá.

Martin 25. marca (TASR) - Život, dielo a odkaz Jana Amosa Komenského prezentuje výstava, ktorú sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej sa v stredu (27. 3.) uskutoční jej komentovaná prehliadka.

Pripomenula, že Komenský je považovaný za zakladateľa modernej pedagogiky a známy ako "učiteľ národov". "Zaoberal sa všeobecnou teóriou výchovy, didaktikou, vytvoril špeciálnu metodiku výučby jazykov a sám písal originálne učebnice. Najznámejšie sú jazyková príručka Janua linguarum reserata (Brána jazykov otvorená) a učebnica Orbis sensualium pictus (Svet v obrazoch)," uviedla.

Literárna činnosť Komenského, ktorý bol ako nekatolík nútený po bitke na Bielej hore od roku 1626 žiť v exile, je obsiahla a tematicky rôznorodá. "Tvoril encyklopedické spisy a jeho ideálom bola pansofia (vševeda) obsahujúca všetky vtedajšie vedomosti. Do všeobecného povedomia sa zapísal aj ako autor najslávnejšieho česky písaného diela 17. storočia s názvom Labyrint sveta a raj srdca," dodala Kiripolská.

Výstavu Jan Amos Komenský chcel zmeniť svet pripravilo Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode a v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku je sprístupnená do 31. mája 2024.