Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ústavný súd 2019: Rušil výsledky volieb, riešil politikov

Foto: TASR

Prinášame verdikty Ústavného súdu SR v roku 2019.

Bratislava 17. decembra (TASR/Teraz.sk) - TASR prináša výberovú chronológiu verdiktov Ústavného súdu (ÚS) SR za rok 2019.

9. januára
– Novela rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s Ústavou SR. Parlamentná opozícia vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu.

- Časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR. Príslušné ustanovenia napadla na ÚS skupina 30 opozičných poslancov Národnej rady SR.

Na snímke rokovacia sála NR SR.
Foto: TASR - Martin Baumann


– Voľby primátora Nemšovej v okrese Trenčín, ktoré sa konali 10. novembra 2018, sú neplatné. ÚS tak vyhovel sťažnosti bývalého primátora Františka Bagina (SNS), ktorý vo voľbách získal o dva hlasy menej ako víťaz Miloš Mojto (NEKA).

16. januára
- ÚS SR vyhlásil za neplatné voľby starostu obce Žehňa a zrušil výsledok volieb starostu v obci Lysica. Zrušil tiež rozhodnutie miestnej volebnej komisie o výsledku volieb starostu v obci Dolný Harmanec, pričom za zvoleného starostu vyhlásil Matúša Vajsa (nezávislý).

23. januára
– Voľby poslancov obecného zastupiteľstva v obci Lipovec v okrese Rimavská Sobota z 10. novembra 2018 sú neplatné. Voľby ako neústavné a nezákonné napadla na ÚS mimoparlamentná strana Spolu - občianska demokracia. Argumentovala tým, že pri dvoch kandidátoch existuje dôvodné podozrenie, že boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin, pričom odsúdenie nebolo zahladené.

- ÚS zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie v obci Stará Myjava o výsledku volieb do obecného zastupiteľstva v časti týkajúcej sa poslanca Štefana Nemca. Za riadne zvolenú poslankyňu vyhlásil Annu Zmekovú.

- Ústavní sudcovia zrušili výsledok volieb obecných poslancov v obci Bunkovce v časti týkajúcej sa zvolenia Miroslava Banoma za poslanca.

- ÚS odmietol sťažnosť na voľby v obci Zombor a zamietol sťažnosti v prípade obcí Brzotín a Diviaky nad Nitricou. Zastavil konanie o sťažnosti na voľby starostu obce Lozorno.

30. januára
– Plošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom, ktoré zaviedla novela Ústavy SR z roku 2014, je v rozpore s Ústavou SR. Protiústavnými sú zároveň viaceré ustanovenia zákonov, ktoré pri previerkach sudcov na novelu nadväzujú. Časť prijatého ústavného zákona je podľa ÚS v rozpore s "jadrom Ústavy SR", ktorého základ tvoria princípy demokratického a právneho štátu a medzi nimi aj princíp deľby moci a nezávislosť súdnej moci.

- ÚS SR vyhlásil za starostu obce Čierny Brod (okres Galanta) Pavla Nagya. Zrušil pritom rozhodnutie miestnej volebnej komisie o rovnakom počte hlasov pre dvojicu kandidátov na starostu. Nagy v podaní na ÚS namietal, že členovia komisie určili najmenej dva hlasy v jeho prospech nesprávne za neplatné.

- ÚS odmietol alebo zamietol sťažnosti na nezákonnosť a neústavnosť volieb v obciach Pečeňady, Muránska Dlhá Lúka, Osturňa a Nižné Nemecké. Zastavil tiež konanie o sťažnosti v prípade volieb primátora mesta Poltár.

8. februára
- ÚS SR rozhodol v prospech kancelárie advokáta Radomíra Bžána, ktorej štát vyplatil odmenu za vyhratý spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Sťažovala sa pre zablokovanie peňazí políciou. Podľa rozhodnutia I. senátu ÚS došlo k porušeniu základného práva spoločnosti na inú právnu ochranu, ako aj práva vlastniť majetok a práva na ochranu vlastníctva. Uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry SR z 20. februára 2018 v spojení s príkazom na zaistenie peňažných prostriedkov ÚS zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie.
Na snímke ľavá plavebná komora na Vodnom diele Gabčíkovo.
Foto: TASR - Marko Erd


9. mája
- ÚS SR priznal finančné odškodnenie vo výške 2000 eur Rómovi, ktorý sa od roku 2014 neúspešne domáhal nápravy za diskrimináciu v prístupe k zamestnaniu. Poškodený Róm sa obrátil na okresný súd po tom, ako mu miestna pracovná agentúra odmietla sprostredkovať ponúkané voľné pracovné miesto. Dôvodom bol jeho etnický pôvod. Agentúra to zdôvodňovala tým, že firma, pre ktorú hľadala ľudí, si neželá Rómov.

14. mája
- Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (vtedy OĽaNO) má zaplatiť pokutu za nezrovnalosti v majetkovom priznaní. V oznámení neuviedla, že vlastní chatu v Pribyline. Rozhodnutie Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Ústavný súd SR potvrdil.
Veronika Remišová
Foto: TASR - Pavel Neubauer


15. augusta
– ÚS SR nariadil odškodniť štyroch Rómov, ktorí sa 13 rokov súdia za diskrimináciu, za prieťahy v súdnom konaní. Podľa nich ich mal personál pohostinstva v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou odmietnuť obslúžiť pre etnický pôvod. Ako vyplýva z júnového rozhodnutia ÚS, Okresný súd Vranov nad Topľou a Krajský súd v Prešove porušili základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a právo na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote. Preto im udelil povinnosť vyplatiť každému z poškodených finančné zadosťučinenie vo výške 1000 eur a zaplatiť náhradu trov konania vo výške necelých 700 eur.

24. októbra
- ÚS SR na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol o námietkach zaujatosti, ktoré podal neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin proti sudcom ÚS Ľubošovi Szigetimu, Ivanovi Fiačanovi, Ladislavovi Duditšovi a Liborovi Duľovi. Námietky sa týkali Harabinovej sťažnosti, v ktorej označil marcové prezidentské voľby za nezákonné a neústavné. Navrhol ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.
Štefan Harabin
Foto: TASR


26. novembra
- ÚS SR dal za pravdu mestu Prievidza v spore o manažérsku kontrolu nad spoločnosťou Prievidzské tepelné hospodárstvo, v ktorej je mesto väčšinovým akcionárom. Uznesením Krajského súdu Bratislava z októbra 2017 došlo k porušeniu základného práva mesta Prievidza, preto ho ÚS zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Mesto Prievidza vstúpilo do daného sporu ešte v roku 2016.

28. novembra
- ÚS SR v tzv. kauze Babiš, ktorá sa týka evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti, rozhodol v prospech súčasného českého premiéra Andreja Babiša. Podľa rozhodnutia I. senátu ÚS z 26. novembra došlo v kauze rozsudkom Krajského súdu Bratislava a uznesením Najvyššieho súdu SR z roku 2018 k porušeniu základného práva Babiša na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie.
Andrej Babiš v pojednávacej miestnosti.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


5. decembra
– ÚS SR zrušil pokutu, ktorú Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v máji tohto roka uložil vtedajšiemu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Sankcia vo výške jeho trojmesačného platu sa týkala financovania jeho prezidentskej kampane. Príslušné uznesenie parlamentného výboru druhý senát ÚS zrušil a vec vrátil výboru na ďalšie konanie. Bývalá hlava štátu mala podľa výboru NR SR zaplatiť pokutu za to, že jej získaním majetkového prospechu vznikol záväzok.
Na snímke bývalý prezident SR Andrej Kiska.
Foto: TASR - KP SR/ Marián Garaj