Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Odvolávanie premiéra bude, netreba ďalšiu mimoriadnu schôdzu

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Andrej Danko vyhlásil, že za pondelkové neotvorenie schôdze je zodpovedný poslanec Boris Kollár (Sme rodina), ktorý sa pod jej iniciovanie podpísal, ale neprišiel.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej má byť niekto odvolávaný, sa nedá vyhnúť. Po opätovnom neúspešnom pokuse otvoriť mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcela opozícia vysloviť nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), to v pondelok vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Doplnil, že návrh na vyslovenie nedôvery Pellegrinimu bude posledným bodom riadnej schôdze pléna, ktorá sa začína v utorok 10. septembra.

Danko zároveň pripomenul, že koalícia bola pripravená doplniť hlasy opozičných poslancov, ktorí sú ospravedlnení riadne. Vyhlásil, že za pondelkové neotvorenie schôdze je zodpovedný poslanec Boris Kollár (Sme rodina), ktorý sa pod jej iniciovanie podpísal, ale neprišiel. Zodpovedný je podľa šéfa parlamentu aj poslanec Vladimír Sloboda (SaS), ktorý takisto dal svoj podpis na zvolanie schôdze, no nebol na nej prítomný.

"Schôdza bola riadne zvolaná, nikde však nie je napísané, že za lajdáckosť alebo nekonanie opozičných poslancov môže koalícia. Alebo že je koalícia povinná dodávať hlasy opozícii," pripomenul šéf parlamentu.



Kollár pre TASR reagoval, že z pondelkovej schôdze bol riadne ospravedlnený, pričom za štyri roky vynechal asi šesť dní schôdze. "Som pripravený niesť trest od pána Danka, 30 rokov robím charitu, len preto, lebo som v politike, neprestanem ju robiť," dodal s tým, že je pre natáčanie relácie momentálne v Spojených štátoch amerických a naplánovaná cesta sa už nedala zrušiť.

Poslancom sa v pondelok opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu NR SR, na ktorej chce opozícia odvolať premiéra. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť. Bod programu presunuli na pondelok, keď ho napokon opäť presunuli.

Premiéra chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.