Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kalavská sa stretla s českým kolegom, hovorili o reforme zdravotníctva

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

České ministerstvo predstavilo riešenie centier excelentnej starostlivosti či nástroje na zatraktívnenie nedostupných lokalít, ktoré v súčasnosti pripravuje aj slovenský rezort.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa v pondelok po spoločnom rokovaní vlád Slovenskej a Českej republiky vo Valticiach na Morave stretla s českým ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom. Na bilaterálnych rokovaniach sa venovali problematike reformy slovenských nemocníc, tzv. stratifikácii či problematike ľudských zdrojov v zdravotníctve. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Šéfka slovenského rezortu vysvetlila, že reforma má najmä zvýšiť kvalitu a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti, ako aj zlepšiť jej dostupnosť. Výsledky by podľa Kalavskej pocítili nielen pacienti, ale aj zdravotnícki pracovníci, vytvoril by sa priestor pre vznik špičkových pracovísk a vyššia špecializácia nemocníc a tímov v nich.

České ministerstvo zasa predstavilo riešenie centier excelentnej starostlivosti či nástroje na zatraktívnenie nedostupných lokalít, ktoré v súčasnosti pripravuje aj slovenský rezort. Zástupcovia oboch strán hovorili aj problematike zdravotníckeho personálu či o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby.