Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO:Zrážka autobusu s nákladiakom pri Nitre: 12 OBETÍ, Z TOHO 4 DETI

Na snímke hasiči zasahujú na mieste dopravnej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Nehoda sa stala v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce, okres Nitra.

Bratislava 13. novembra (Teraz.sk/TASR) - Pri tragickej nehode autobusu a nákladného auta zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 17 ľudí je zranených, traja ťažko. Informovali o tom ministerky vnútra a zdravotníctva Denisa Saková a Andrea Kalavská, ktoré išli na miesto nešťastia. Zranených rozviezli do okolitých nemocníc v kraji. Zranení sú vodič autobusu aj nákladného auta. V autobuse sa viezli prevažne mladí ľudia, ktorí sa vracali zo škôl.



"Evidujeme 12 mŕtvych, z toho sú štyria maloletí, 17 zranených. Na mieste je 30 zasahujúcich hasičov z Nitrianskeho, Trnavského, Bratislavského a Banskobystrického kraja. Sú tu štyri hasičské sanitky, zasahuje 15 policajtov," opísala Saková.



Kalavská doplnila, že traja ľudia zo 17 zranených majú ťažké zranenia a nie sú mimo ohrozenia života. "V týchto chvíľach jedného z nich operujú," poznamenala. Na mieste zasahovali dva záchranárske vrtuľníky, sedem vozidiel záchrannej zdravotnej služby. Nemocnice nápor zranených podľa ministerky zvládajú. Zranených previezli do nemocníc v Nitre, Nových Zámkoch, Topoľčanoch a Leviciach.



Havarovaný autobus okolo 18.00 h postavili na kolesá, počet obetí ostal nezmenený. V najbližšej dobe by ho mali vytiahnuť na cestu. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Havarovaný autobus sa pomocou ťažkej vyslobodzovacej techniky podarilo dostať na kolesá. Pri udalosti zasahovalo 63 príslušníkov HaZZ s 25 kusmi hasičskej techniky," uvádzajú hasiči.

Hasiči poďakovali aj okoloidúcim vodičom, ktorí boli na mieste udalosti prví a s pomocou autolekárničiek asistovali pri množstve zranených až do príchodu ďalších záchranných zložiek.



Ministerstvo obrany poskytlo pozostalým obetí nehody vojenských psychológov


Ministerstvo obrany SR poskytlo pozostalým obetí stredajšej tragickej dopravnej nehody pri Nitre vojenských psychológov. TASR informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Vojenská polícia zároveň pomáha pri regulácii dopravy na základe požiadaviek Krajského dopravného inšpektorátu Nitra. "V prípade ďalších požiadaviek na techniku ozbrojených síl alebo personál, sme pripravení okamžite pomôcť. Sme absolútne súčinní rezortu vnútra a záchranárskym zložkám," poznamenal minister obrany Peter Gajdoš.

Foto: FB/Polícia SR


Cestujúci z havarovaného autobusu skončili vo viacerých nemocniciach



Väčšina z nich je už v stabilizovanom stave, niektorí už z nemocnice odišli domov.

V nitrianskej fakultnej nemocnici skončilo osem zranených ľudí. „Traja už boli prepustení do domáceho liečenia, päť pacientov zostalo v starostlivosti našich lekárov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Podľa slov Jany Fedákovej zo spoločnosti ProCare boli do topoľčianskej nemocnice prevezení dvaja zranení ľudia. Ďalší zranení boli prevezení do nemocnice v Leviciach. „Ide o jedného ťažko zraneného pacienta a dvoch s menej závažnými zraneniami. Traumatologický plán bol vyhlásený aj v nemocnici v Zlatých Moravciach, kam však zatiaľ nebola privezená žiadna z obetí nehody. V prípade potreby sú však lekári nemocnice pripravení pomáhať,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Agel Martina Pavlíková.

Leteckí záchranári okrem toho previezli jedného 15-ročného chlapca v kritickom stave do nemocnice v Nových Zámkoch. Ďalšieho 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy previezli v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.





Pri tragickej nehode autobusu a nákladného auta zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 17 ľudí je zranených, traja ťažko. Podľa predbežných informácií nehodu zrejme spôsobilo preťažené nákladné auto, ktoré schádzalo dolu kopcom, pod váhou nákladu sa rozkývalo a narazilo do protiidúceho autobusu. Zasiahlo ho v zadnej časti a autobus vletel do jarku. V autobuse sa viezli prevažne mladí ľudia, ktorí sa vracali zo škôl.



Na mieste tragickej nehody zasahovali dve posádky leteckých záchranárov


Pri tragickej nehode autobusu, ku ktorej došlo pri obci Malanta neďaleko Nitry, zasahovali dve posádky leteckých záchranárov. Vrtuľník z Nitry si po pristátí priamo na mieste prevzal 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia.



Záchranári mu zabezpečili základné životné funkcie a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol chlapec letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. „Tam bol v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Druhá posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice si na mieste prevzala 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy. „Po ošetrení a podaní liečby bol v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ doplnila Hopjaková.




Na miesto nehody prišiel evakuačný autobus HaZZ z Trnavy, ktorí poskytuje dočasné útočisko. Na miesto boli vyslaní psychológovia HaZZ, ktorí zabezpečujú krízovú intervenciu.

Po nehode pri Nitre vzniklo v kultúrnom dome v Jelenci krízové centrum


V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo improvizované krízové centrum, ktoré bude pomáhať zvládnuť situáciu po tragickej nehode autobusu pri Malante neďaleko Nitry. Ako uviedol prednosta Okresného úradu v Nitre Karol Borik, na mieste nehody, pri ktorej zahynulo niekoľko cestujúcich a viacerí sa ťažko zranili, sú už všetky záchranárske a krízové zložky.

„Je to skutočne mimoriadna situácia. Zasahujú príslušníci polície záchranárskych zložiek i Slovenského Červeného kríža. Poskytli sme zberné autobusy i ďalšiu potrebnú techniku,“ uviedol Borik. Ako doplnil, do kultúrneho centra v Jelenci sú zvážaní niektorí ľudia z havarovaného autobusu. Na mieste sú už aj policajní psychológovia, ktorí komunikujú s rodinnými príslušníkmi zranených i s pozostalými obetí nehody.

Na operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre zriadili tiež informačnú telefónnu linku 096130 2154.

Na snímke hasiči zasahujú na mieste dopravnej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Na mieste tragickej dopravnej nehody pomáhali aj Modrí anjeli


Miesto tragickej dopravnej nehody v Nitrianskych Hrnčiarovciach.
Foto: TASR

Pomoc pri poskytovaní psycho-sociálnej podpory na mieste stredajšej tragickej nehody na ceste I/65 pri Nitrianskych Hrnčiarovciach poskytli aj Modrí anjeli, odborníci z pomáhajúcich profesií, ktorí poskytovali krízovú intervenciu. TASR to potvrdil Radovan Bránik z neziskovej organizácie Modrý anjel.

Na mieste boli pod gesciou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zasahovať najmenej štyria členovia tímu Modrých anjelov. "Našou úlohou je základná stabilizácia pozostalých obetí tragickej nehody, aby boli schopní v rámci možností zniesť dôsledky nešťastia, ktoré zasiahlo ich blízkych a boli zároveň súčinní s políciou a záchrannými zložkami," uviedol Bránik.



Dopravca vyjadril sústrasť rodinám obetí z havarovaného autobusu


Dopravná spoločnosť Arriva, ktorej patril havarovaný autobus, vyjadrila hlbokú sústrasť rodinám obetí, ktoré zahynuli pri tragickej dopravnej nehode neďaleko obce Malanta.

Ako informoval dopravca, nákladné auto narazilo do prímestského autobusu na trase Nitra – Jelenec s časom odchodu autobusu z Nitry o 12.50 h. „Záchranným zložkám poskytuje naša spoločnosť maximálnu súčinnosť,“ uviedla Petra Helecz zo spoločnosti Arriva.





Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa z pracovnej návštevy na Cypre vracia o deň skôr. Dôvodom je dopravná nehoda, ktorá sa stala na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre a vyžiadala si najmenej 12 obetí. TASR to potvrdila hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková.




Tragická nehoda pri Nitrianskych Hrnčiarovciach.
Foto: TASR/HaZZ


Do nitrianskej nemocnice už priviezli krátko po nehode prvých zranených z nehody autobusu


Prví zranení cestujúci z autobusu, ktorí sa zrazil s nákladným autom pri Malante v katastri obci Nitrianske Hrnčiarovce, už boli privezení do nitrianskej nemocnice.

Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej bolo doteraz na traumatológiu privezených päť ťažko zranených ľudí. „Pacientom bola okamžite poskytnutá všetka dostupná zdravotná starostlivosť,“ uviedla Timková.

Ako pripomenula, nemocnica už podnikla náležité opatrenia. „Na jednotlivé oddelenia boli povolaní lekári a stiahnutý sesterský personál. Rodinným príslušníkom zranených cestujúcich bude poskytnutá aj psychologická pomoc,“ doplnila Timková.

Chronológia dopravných nehôd autobusov


3. augusta 2003 - Dopravná nehoda pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a okolo 25 ľahko i ťažko zranených. Autobus plný pútnikov sa zrútil do priekopy.

7. novembra 2005 - Pri tragickej dopravnej nehode pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia. Zranených bolo ďalších 11 osôb.

2. septembra 2007 - Cestou z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa zrútil do rokliny autobus približne s 40 cestujúcimi. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí. Autobus viezol kapelu a folkloristov z Hriňovej, ktorí sa vracali z folklórneho festivalu na Poľane.

7. septembra 2008 - Na následky dopravnej nehody v Chorvátsku zomrelo 14 občanov Slovenska, 19 osôb bolo hospitalizovaných, dve osoby boli v tom čase v kritickom stave. Autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. V autobuse bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Časť cestujúcich sa vrátila vládnym špeciálom na Slovensko.

21. februára 2009 - Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Na priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa.

21. júna 2009 - V Rakúsku havaroval autobus so stredoškolákmi zo Senice, ktorí sa vracali z desaťdňového školského výletu z Talianska. Pri návrate autobus patriaci českej dopravnej spoločnosti Tredos zišiel na diaľnici medzi Mooskirchenom a Liebochom z vozovky na pravú stranu a prevrátil sa na bok. Vodič za volantom zaspal. V autobuse bolo 48 ľudí - študenti aj učitelia. Havária sa zaobišla bez obetí na životoch, vyžiadala si 34 zranených.

6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v kilometri 74 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá. Všetky chodili do jednej triedy športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

5. septembra 2014 - Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste II/502 zo Svätého Jura do Bratislavy. Na mieste zahynul šofér autobusu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) 8. septembra 2014 zomrela 75-ročná cestujúca z havarovaného autobusu.

18. mája 2017 – Na následky dopravnej nehody, ku ktorej došlo v obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, zomrel vodič autobusu. Ten po tom, ako vyšiel zo zastávky v obci Ožďany, prešiel približne po 50 metroch do protismeru. Autobusom prerazil oplotenie detského ihriska a vošiel naň, kde aj zastal. Príčinou nehody bola vodičova náhla zdravotná indispozícia.

14. októbra 2017 - Čelná zrážka kamióna s mikrobusom si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka. Vodič kamióna utrpel ľahké zranenie.

4. apríla 2018 – Pri Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky sa zrazil autobus s hasičskou cisternou. Autobus sa po zrážke prevrátil na bok, pričom dvaja cestujúci utrpeli ľahšie zranenia. Celkovo sa v autobuse viezlo 39 cestujúcich.

23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Diaľkový autobus narazil do zadnej časti návesu poľského kamióna. Okrem obetí na životoch v dôsledku nehody utrpelo 12 cestujúcich zranenia.

20. mája 2019 - Záchranári ošetrili vyše 20 ľudí, ktorí sa zranili pri nehode autobusu v žilinskej mestskej časti Zádubnie. Medzi zranenými boli aj deti. V autobuse sa viezlo 40 cestujúcich.

12. júna 2019 - Slovenský autobus havaroval na hlavnej ceste 37 v blízkosti mesta Miškovec v Maďarsku. Vodič autobusu v snahe vyhnúť sa zrážke s osobným autom zišiel z cesty a prevrátil sa. V autobuse sa zranilo desať detí ľahšie a traja dospelí, z ktorých jeden sa zranil vážnejšie.

11. novembra 2019 - Deväť ľudí sa zranilo na následky dopravnej nehody autobusu a dodávky pri Celulózke v Žiline. V čase nehody sa v autobuse viezlo 28 cestujúcich, z nich deväť utrpelo zranenia rôzneho charakteru.





Chronológia vážnych dopravných nehôd na Slovensku


21. februára 2005 - Dopravná nehoda pri Spišskom Podhradí si vyžiadala štyri ľudské životy. Nehoda na štátnej ceste prvej triedy, na ktorej mali účasť tri motorové vozidlá, sa stala asi 200 metrov za benzínovým čerpadlom v smere na Levoču. Pri zrážke dvoch vozidiel Škoda Octavia podľahli na mieste zraneniam 32- a 19-ročná žena z ružomberského auta a 41-ročný muž a jedna z troch spolujazdkýň z prešovskej Octavie. Ďalšie dve spolujazdkyne s ťažkými zraneniami previezli do levočskej nemocnice. Do už havarovaných vozidiel následne narazilo aj vozidlo s prešovským evidenčným číslom. Jeho vodič utrpel ľahšie zranenia.

9. mája 2008 - Pri tragickej nočnej nehode neďaleko obce Čečehov v okrese Michalovce prišlo o život päť ľudí. Tridsaťdvaročný vodič pri prejazde zákrutou nezvládol riadenie vozidla, vyšiel mimo cesty a narazil do železného potrubia premostenia poľnej cesty. V aute sa v čase nehody viezlo sedem ľudí. Medzi mŕtvymi bol aj 11-mesačný chlapček.

6. júna 2009 - Pri zrážke troch osobných áut na štátnej ceste pri Muránskej Dlhej Lúke v okrese Prievidza zahynulo šesť ľudí. Pri dopravnej nehode 33-ročný vodič auta z Revúcej utrpel zranenia, ktorým podľahol na mieste nehody. Zraneniam na mieste havárie podľahli aj jeho 29-ročná spolujazdkyňa sediaca na pravom prednom sedadle a 24-ročný spolujazdec sediaci na zadnom sedadle, obidvaja z Revúcej. Na mieste nehody zahynula i 50-ročná vodička vozidla z Magnezitoviec z okrese Revúca, jej 57-ročný spolujazdec a 26-ročná spolujazdkyňa.

7. januára 2010 - Vážna dopravná nehoda sa stala na ceste smerom zo Sabinova do lyžiarskeho strediska na Drienici, pri ktorej sa čelne zrazili dve osobné autá. V dvoch autách bolo sedem ľudí, na mieste nehody zomrel 13-ročný chlapec. Ďalších piatich účastníkov nehody previezli do prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana. Na ARO skonal neskôr aj osemročný chlapec.

29. júna 2010 - Tragická dopravná nehoda pri Šútove si vyžiadala dva ľudské životy. V osobnom aute, do ktorého zozadu narazil kamión, zahynuli matka a syn. Do kamióna následne narazilo ešte jedno auto. V druhom aute boli dvaja zranení, jeden ťažko, druhý ľahko.

28. novembra 2010 – Vážna dopravná nehoda pri Šuranoch v okrese Nové Zámky si vyžiadala štyri ľudské životy. Čelný náraz osobného auta Peugeot 206 do stromu prežil jediný spolujazdec, 23-ročný Michal z Mojzesova. Pri nehode zahynuli dve dievčatá a dvaja chlapci vo veku od 19 do 23 rokov. Piati mladí ľudia sa skoro ráno vracali z diskotéky domov.

24. októbra 2011 - Mladé ženy vo veku 31 a 32 rokov a trojročný chlapček z Krupiny prišli o život pri dopravnej nehode na ceste I/66 v katastri obce Podzámčok v okrese Zvolen. Príčinou nehody bola čelná zrážka osobného auta s kamiónom, ktorý viedol 39-ročný vodič z Poľska.

23. mája 2012 - Tragická dopravná nehoda na ceste medzi Hlohovcom a Dolným Trhovišťom si vyžiadala štyri životy. Osobné vozidlo so šiestimi pasažiermi narazilo do protiidúceho domiešavača. Následkom kolízie na mieste zomrel 38-ročný vodič Octavie z Hlohovca, jeho spolujazdkyňa z Trnavy a ďalší muž, rovnako z Hlohovca. Napriek oživovaniu sa záchranárom nepodarilo zachrániť 12-ročné dieťa.

7. marca 2017 – Pri dopravnej nehode na ceste I/11 vo Svrčinovci v okrese Čadca došlo k čelnej zrážke osobného auta s poľskými evidenčnými číslami s kamiónom s českými evidenčnými číslami, ktorý viedol 32-ročný vodič z Českej republiky. Ťažké zranenia utrpeli pri zrážke 20-ročný vodič osobného auta z okresu Čadca a jeho 32-ročný spolujazdec z Poľska.

9. júla 2018 - Na diaľnici D2 v úseku z Rajky do Bratislavy sa zrazili tri kamióny. Nehodu neprežil jeden z vodičov. Vodič kamióna so slovinskými poznávacími značkami narazil do pred ním idúceho nákladného auta, ktoré následne narazilo do tretieho kamióna. Po náraze zostal v prvom kamióne zakliesnený vodič bez známok života.

29. augusta 2018 - Tri deti boli medzi siedmimi zranenými pri dopravnej nehode ôsmich osobných áut na diaľnici D1 v katastri Piešťan v smere do Trnavy.

1. novembra 2018 - Pri dopravnej nehode mikrobusu a osobného auta na diaľnici v smere od Popradu na Prešov sa zranilo osem ľudí.

3. novembra 2018 - Pri dopravnej nehode v Prešove v mestskej časti Cemjata prišli o život dve osoby, tri ďalšie utrpeli zranenia rôzneho druhu.

1. marca 2019 - Dopravná nehoda v katastri obce Pinciná v okrese Lučenec si vyžiadala životy dvoch osôb. V čase nehody sa vo vozidlách nachádzali tri osoby. Následkom dopravnej nehody utrpeli dve osoby zranenia nezlučiteľné so životom, tretia osoba utrpela zranenia rôzneho rozsahu.

29. júla 2019 - Nehoda na D1 pri Červeníku si vyžiadala troch zranených. Podľa polície vodič kamiónu prešiel cez stredové zvodidlá, kde došlo k zrážke s ďalšími autami.

24. októbra 2019 - Pri dopravnej nehode v Liptovskom Mikuláši utrpeli zranenia rôzneho rozsahu štyri osoby. Nehodu spôsobila zrážka troch motorových vozidiel, pričom jedno z nich po náraze skončilo na chodníku a zachytilo dvoch chodcov.

11. novembra 2019 - Deväť ľudí sa zranilo na následky dopravnej nehody autobusu a dodávky pri Celulózke v Žiline. V čase nehody sa v autobuse viezlo 28 cestujúcich, z nich deväť utrpelo zranenia rôzneho charakteru.