Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentka Z. Čaputová vymenovala šesť sudcov všeobecných súdov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala sudcov všeobecných súdov. V pozadí vymenovaní sudcovia zľava Mária Černáková (Okresný súd Levice), Eva Dobríková (Okresný súd Komárno), Peter Dudič (Okresný súd Rožňava), Eva Lampartová (Okresný súd Prešov), Gabriela Lukáčová (Okresný súd Humenné) a Zuzana Salajová (Okresný súd Kežmarok) 21. novembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Prezidentka popriala sudcom pri výkone funkcie aj odvahu.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci v Bratislave vymenovala za prítomnosti ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej či podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Jarmily Urbancovej šesť sudcov všeobecných súdov bez časového obmedzenia. Stali sa nimi Mária Černáková, Eva Dobríková, Peter Dudič, Eva Lampartová, Gabriela Lukáčová a Zuzana Salajová.

Prezidentka uviedla, že funkcií sa sudcovia ujímajú v čase, kedy sú pohľady verejnosti nasmerované k justícii viac ako inokedy. "V čase, kedy so znepokojením sledujeme, ako sa sudcovia sami, ale aj celý sudcovský stav vysporadúva s tými, ktorí vo svojej funkcii zlyhali," prízvukovala Čaputová s tým, že novovymenovaní sudcovia sú súčasťou novej nádeje, ktorú spoločnosť chce vnímať. Tiež povedala, že im praje pocit sebaúcty. Ten je podľa jej slov dôležitým predpokladom napĺňania každého spoločensky dôležitého poslania.



Podľa slov slovenskej prezidentky má máloktorá profesia "tak silno ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť" ako práve profesia sudcu. Rovnako vyzvala k takému správaniu sudcov, ktoré buduje dôveru verejnosti. "Tá je nevyhnutná práve preto, aby ľudia nevytvárali tlak na súdnu moc s cieľom spravodlivosť si vybaviť, či kúpiť. Dôvera verejnosti je teda základný kameň skutočnej sudcovskej nezávislosti," mieni hlava štátu.

Prezidentka rovnako popriala sudcom pri výkone funkcie aj odvahu. "Aby ste pri všetkých hodnotových, etických dilemách urobili správne, i keď niekedy náročnejšie rozhodnutie. Ale rozhodnutie, ktoré bude v súlade s vašim presvedčením," dodala.

Minister spravodlivosti pri tejto príležitosti zopakoval, že sudca musí byť nezávislý od všetkých, aj od štátnej moci, aj od svojich súkromných kontaktov. "Noví sudcovia sa musia vytesnať z tých kruhov, ktoré sú v justícii neželané," povedal s tým, že doterajšie vzory správania sa, ktoré podľa slov Gála "neboli najsprávnejšie", musia byť vymenené novými vzormi.