Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cabada:Hlavnou agendou V4 sú rokovania o obsadení hlavných postov v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa politológa Cabadu bude okrem obsadenia top pozícií v EÚ ďalšou dôležitou agendou zrejme aj otázka narovnania vzťahov v rámci formátu V4 + Izrael.

Praha/Bratislava 1. júla (TASR) - Kľúčovou agendou krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v nasledujúcich mesiacoch budú rokovania o obsadení najvyšších postov v rámci inštitúcií Európskej únie. Zisk niektorých z nich by bol pre V4 veľkým úspechom a zároveň prekvapením. V rozhovore pre TASR to uviedol český politológ Ladislav Cabada.

"V4 je momentálne 'reprezentovaná' predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Aj keď dominujúci politickí aktéri krajín V4 (poľská vládna garnitúra, dominantná vládna strana v Česku aj český prezident, maďarská vláda, čiastkovou výnimkou je snáď slovenská vláda) ho nechápu ako predstaviteľa správnej a vo V4 dominujúcej politickej a ideovej línie," povedal odborník z pražskej Metropolitnej univerzity.

V každom prípade by bol podľa jeho slov zisk niektorej zo štyroch hlavných pozícií - predseda Európskej rady, Európskej komisie, Európskeho parlamentu a vysoký predstaviteľ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku - veľkým úspechom a súčasne prekvapením. "Navyše možno predpokladať, že V4 sa na spoločnom kandidátovi pre jednu z týchto pozícií nebude schopná dohovoriť. Za úspech by potom bolo vydávané aj obsadenie niektorých pozícií 'kandidátom ústretovým voči V4', čo je veľmi vágny pojem, ktorý teraz začal používať napríklad (český premiér) Andrej Babiš," skonštatoval Cabada.

"Je pravdepodobné, že jeden zo štyroch hlavných postov bude pridelený zástupcovi strednej a východnej Európy," myslí si Jakub Wiśniewski, viceprezident think thanku GLOBSEC a riaditeľ GLOBSEC Policy Institute. Podľa jeho slov to však neznamená, že to bude osoba z V4, môže byť napríklad aj z Litvy.

"Takýto vývoj ukazuje relatívne slabú stránku V4, a to ako zoskupenia, tak aj jednotlivých krajín. Vlády Maďarska, Poľska a v menšej miere aj Česka vo zvyšku EÚ naďalej zvyšujú kontroverzie, pokiaľ ide o otázky právneho štátu. Je to problém pre proeurópske Slovensko, ktoré mnohí západní Európania zaraďujú do rovnakej kategórie 'neposlušných', nekonštruktívnych, euroskeptických stredoeurópskych krajín," skonštatoval Wiśniewski.

Podľa Cabadu bude okrem obsadenia top pozícií v EÚ ďalšou dôležitou agendou zrejme aj otázka narovnania vzťahov v rámci formátu V4 + Izrael, ktoré boli "poškodené niektorými protiizraelskými, resp. antisemitskými výrokmi v poľskom verejnom diskurze".

"V4 a jej predstavitelia budú tiež určite aktívne sledovať kampaň pre predčasné voľby v Rakúsku, navyše sa už približujú aj parlamentné voľby v Poľsku, ktoré by v prípade prehry vládnucej strany PiS mohli pomery vo V4 výrazne zmeniť," povedal Cabada. Stálou témou tiež zostáva formulovanie postojov V4 vo vzťahu k ukrajinskej kríze.

Wiśniewski dodal, že v období júl - september sa neočakávajú významné iniciatívy či aktivity, keďže vtedy si obyčajne ľudia čerpajú dovolenky, a to platí aj pre Vyšehradskú štvorku. Ako ďalej pripomenul, predsedníctva V4 sa od pondelka ujala Česká republika, ktorá sa navyše "momentálne stala arénou trpkého vnútropolitického konfliktu".

Česká republika prebrala siedme predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke od Slovenska, potrvá do 30. júna 2020.